Prikaz romana „Sevale su munje“ Jelene Tasić

Najnoviji roman Jelene Tasić Sevale su munje u izdanju Pčelice , klasifikovan je kao knjiga za decu. U svojoj biti, ovo delo to svakako i jeste, no spisateljski manir Jelene Tasić poznat je po tome da poruke u svojim književnim delima sublimira kroz prizmu deteta kako bi što bolje bile utkane u svet odraslih. Na taj način, Jelena Tasić obuhvata ceo čitalački auditorijum. Sevale su munje je priča o odrastanju preko noći. Fabula je data kroz oči devojčice Maje, čije će bezbrižno detinjstvo prekinuti jedna od najbrutalnijih „igri“ odraslih – rat.

Ono što privlači posebnu pažnju je i to da čitalac ne može jasno lokalizovati radnju romana, ne znamo ko vodi rat protiv koga, ne znamo čak ni koje godine se dešava radnja romana, ali osećamo veliku količinu tuge dok čitamo svaku sledeću stranicu. Sevale su munje, baš zbog toga, sadrži jasnu i univerzalnu poruku koja se, na neki način, podudara sa čuvenim citatom Fjodora Dostojevskog: Svi ideali ovog sveta ne vrede suze jednog deteta. Kako radnja odmiče, čitaocu nije važna nacija ili vera devojčice Maje. Jedino što mu je bitno su patnje kroz koje Maja i njena majka prolaze, bežeći od neprijateljske vojske.

Roman ne sadrži poglavlja i baš zato se čita u jednom dahu. Radnja romana data je kroz vizuru devojčice u kojoj Maja sve posmatra kroz igru i divnu naivnost koja je svojstvena samo deci (pucnjavu doživljava kao vatromet, a smrt kao san). Na taj način postiže se efekat težine dela, kao i njegove i neizvesnosti do samog kraja, a atmosferu romana upotpunjavaju odlične ilustracije Koste Milovanovića.

Sevale su munje je delo koje spaja dve umetnosti – književnost i slikarstvo, a svojom težinom i britkošću čini da ovaj slikovnica-roman bude štivo koje, kada govorimo o književnosti za decu, ima veoma važno i značajno mesto u spisateljskom svetu.

Autorka: Milica Milošević

Related posts