Izložba šest umetnica po motivima poezije Milice Špadijer

Grupna izložba šest umetnica po motivima poezije Milice Špadijer

Izložba „Planine i groblja” po motivima iz poezije Milice Špadijer biće otvorena u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova u galeriji „Sanjaj” na Dorćolu (Dositejeva 11).

Izložba okuplja šest vizuelnih umetnica čiji rad pesnikinja oseća kao blizak svojoj poeziji i koje će, svaka na svoj način, pokušati da daju odgovor na pitanje kako izgleda kada se pesma naslika i da li je za to potrebno „hiljadu reči” ili pak samo nekoliko stihova.

U izložbi učestvuju Irena Kuzmanović, Milena Vukoslavović, Suzana Vulović, Jovana Tucović, Iva Kuzmanović i Marija Šević.

Milica Špadijer, pesnikinja je o konceptu izložbe rekla: „Izložba Planine i groblja za cilj ima da poveže poeziju sa vizuelnim umetnostima, smesti je u prostor i osluškuje. Ovim putem vidljivost se daje ne samo galeriji, radovima i knjigama, već i onom potpuno nevidljivom i neuhvatljivom – duhu razumevanja, zajedništva i stvaranja.”

„Šar-planina” i „Novo Groblje” naslovi su prve dve knjige pesnikinje Milice Špadijer. Iako podnaslov izložbe „uzvišeno i htonsko” upućuje na čitanje u kojem su planine uzvišene, a groblja htonska, tumačenje može biti i potpuno suprotno. Upravo ova „dvostruka dualnost” tema i motiva koje pesnikinja koristi poslužila je kao inspiracija za istraživanje prijema njene poezije kod čitalaca koji su i sami umetnici, ali iz drugačijih oblasti.

Milica Špadijer (1989) rođena je dva dana nakon pada Berlinskog zida, tako i živi. Završila je Filološku gimnaziju, osnovne i master studije na Katedri za klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dobitnica je nagrade „Mladi Dis” za 2019. godinu. Objavila zbirke poezije „Šar-planina” (uži izbor za nagradu „Branko Miljković”) i „Novo groblje”, (uži izbor za nagrade „Mika Antić”, „Đura Jakšić” i „Jefimijin vez”). Sa grčkog jezika prevela je roman „Kasandra i vuk” Margarite Karapanu, zbirku pesama „Afrodita u plavom” Petrosa Stefaneasa i izbor iz poezije Tomasa Calapatisa „Ovo mesto”. Član je Udruženja novinara Srbije.

Related posts