Intervju: „outLOUD.rs“ – „Birokratiju držimo zatočenu“

Pred nama je još jedan novi intervju! 🙂 Nedavno smo razgovarali sa Milicom Stanisavljević, glavnom i odgovornom urednicom sajta „outLOUD.rs“. Misija se i cilj ovog sajta se, između ostalog, sastoje u promociji kreativnih i talentovanih ljudi.

Ovo je priča o njima – krećemo. 🙂

Kada je sajt outLOUD.rs pokrenut, u čemu se ogleda njegova misija i ko stoji iza čitavog projekta?

Iza osnivanja sajta outLOUD.rs stoje jedna Vanja, jedan Miloš i ja, ali i EKOF Media Group, omladinska organizacija koja nam je pomogla u realizaciji ideje. Bili smo dovoljno hrabri da poušamo da stvorimo jednu vedru i otvorenu zajednicu kreativaca, zajednicu koja će promovisati talente, ambicije i dostignuća u različitim oblastima. Na tome smo i počeli da radimo, u septembru 2016. godine.

Danas je redakcijska ekipa u nešto drugačijem sastavu, i imam ogromnu sreću da radim sa timom sjajnih devojaka na koje sam neverovatno ponosna. Pored toga što rade na uređivanju sajta i predstavljanju drugih mladih talenata, one oplemenjuju outLOUD i svojim tekstovima i adaptacijama.

Tako svakodnevno računam na Dijanu, koja za naše čitaoce redovno krčka emotivne, zabavne i praktične tekstove iz studentskog života; na Cecu i Lidiju, koje emotivnim redovima grle, teše i otrežnjuju; Dajanu, koja ulepšava sajt svojim književno-prevodilačkim radom, Vladanu, koja boji ponedeljke intrigantno-apstraktnom poezijom i Milicu, koja nas obraduje britkim blogerskim formama. Pored njih, koje i zvanično čine redakciju sajta, tu su i brojni autori bez kojih outLOUD ne bi bio ono što jeste – Emina, Helena, Luna, Tijana, Lara, Ceca, Emanuel, Adis, i mnogi drugi divni, talenovani ljudi.

Svi zajedno učestvujemo u ispunjavanju misije sajta – a to je ulepšavanje svakodnevice redovima sačinjenim od talenta, inspiracije, ljubavi ka pisanoj reči i širenju vrednosti za koje se samo misli da su zaboravljene. A nisu. Jer ih svi ovi ljudi, i još mnogi uz njih, predano neguju iz dana u dan.

Veoma je interesantan slogan vašeg sajta – „Živi glasno!“, šta konkretno podrazumevate pod tom krilaticom?

„Živi glasno!“ je naš poziv na neuzdržavanje, slobodno izražavanje, vađenje tajnih svezaka iz fioka i deljenje misli i ideja sa čitaocima, jer verujemo da svaki red isprovociran iskrenom emocijom zaslužuje više od zaturanja u ćoškove do kojih čitaoci ne mogu da dođu.

Naravno, često se postavlja kritično pitanje da li svaki od tih redova kvalitetom zavređuje takav vid pažnje, ali to nipošto ne znači da iz straha od odbijanja treba da se odreknemo pokušavanja.

Mladim autorima (ne mislimo na godine života već na godine pisanja!), dakle, savetujemo da se ne ustručavaju, i ne plaše kritike, već da je shvate konstruktivno i na njoj uče. Mi smo, kao zajednica redakcije i čitalaca, tu da damo svoj sud i kritikom usmerimo, a nikako da sputamo. Zato i pozivamo mlade da nam šalju svoje radove bez zadrške.

Na koji način novi članovi mogu da se priključe radu outLOUD.rs, i u izradi kojih rubrika mogu učestovati?

Otkako smo počeli da uređujemo outLOUD.rs, Birokratiju držimo zatočenu i izgladnjujemo u najmračnijem podrumu. Dok se (daleko bilo!) ne otrgne kontroli, sve što novi autori treba da urade jeste da stupe u kontakt sa nama putem e-mail adrese redakcija.outloud@gmail.com ili naše fejsbuk stranice, ispričaju nam nešto o sebi i pošalju na čitanje rad koji bi želeli da objave.

Što se tiče tema, zaista se trudimo da autorima dajemo svu slobodu, pa tako negujemo književni i blogerski kutak, ali i studentske, muzičke i putopisne rubrike, u okviru kojih se može učestvovati ne samo autorskim, već i prevodilačkim radom. Na ovaj način omogućavamo i sticanje praktičnog iskustva onima koji žele da se usavršavaju na tom polju.

Naravno, otvoreni smo i za nove predloge rubrika i saradnje, pa tako potencijalnim saradnicima dajemo i šansu da sami koncipiraju i vode rubriku na temu koja ih inspiriše, ukoliko se uklapa u koncept sajta.

Pored navedenog, uređujemo i outLOUDerski kutak u okviru kog predlažemo, intervjuišemo i promovišemo pojedince i grupe koje svojim talentima, zalaganjima i ambicijama u različitim oblastima inspirišu i motivišu.

Da li redakcija outLOUD.rs razmišlja o tome da svoje delovanje proširi i van internet sfere, u smislu štampanog izdanja objavljenih kreativnosti koje se mogu naći na sajtu?

S obzirom na to da, iz uredničke perspektive, outLOUD doživljavam kao tek prohodalu bebu, smatram da bi štampano izdanje za sada bilo preveliki korak. To ne znači da se o nečemu takvom ne razmišlja, ali mislim da svi zajedno treba još da rastemo i osluškujemo jedni druge, pre nego što svoje radove zajedničkim snagama i ukoričimo.

Sa kime je sve vaša redakcija imala prilike da sarađuje?

Od osnivanja sarađujemo sa organizacijom EKOF Media Group, zahvaljujući kojoj naši čitaoci dobijaju besplatne ulaznice za sjajne karijerno-motivacione događaje, a tu je i saradnja koju smo nedavno uspostavili sa portalom Pokazivač.

Pored toga, takođe smo vrlo ponosni i na sve one saradnje ostvarene u okviru rubrike outLOUDeri, koju su ulepšali mnogi talentovani, vredni i predani ljudi, počev od harizmatične Nine Radojičić, maestralnog vokala, i bendova Planet Caravan, Gradske cure i NULA bend, pa sve do Bojana Stekića, vrsnog fotografa koji inspiriše foto-beleškama sa svojih proputovanja; Nikole Šipetića, multimedijalnog umetnika i osnivača Društva Živih Pesnika; Kulturnog skloništa KRIK iz Kosovske Kamenice; profesorke Ane Naumove, lektorke za beloruski jezik na Filološkom fakultetu; Sare Jovanović, voditeljke Srpske naučne televizije, i mnogih drugih pojedinaca i udruženja koji zaista zavređuju svaku pažnju i sa kojima je bilo zadovoljstvo sarađivati.

Kako sagledavate trenutnu situaciju u kulturi s obzirom na to da ste sajt koji je posvećen kreativnom delanju?

Iskreno rečeno, kao urednica sajta, trudim se da se pažnju redakcije usmeravam upravo ka kreativnom delanju, pre nego ka kritikovanju onoga što nas okružuje, jer mi je sagledavanje trenutne situacije u kulturi vrlo bolna tačka, iz više razloga. Istina je da imam problem ne samo sa osiromašenom kulturnom ponudom, već i sa prividnim opštim nezadovoljstvom.

Milica Stanisavljević

Svi sanjamo edukovanje, kulturnije TV sadržaje i kvalitetnije dnevne novine, svi rekonstruišemo prave vrednosti, i toliko smo izlizali frazu o njihovom nestanku, a kao pojedinci tako malo doprinosimo njihovom oživljavanju. Hajde da se svako od nas iskreno zapita kada je poslednji put otišao da pogleda pozorišnu predstavu, obiđe neki muzej ili galeriju, ili bar, da pročita neki klasik…

Novca možda nema (taj večiti izgovor!), ali bi trebalo da ima volje. A ako imate volje i iole ste zainteresovani, više ste nego svesni da je bar Beograd mesto gde svakog dana možete naći neki zanimljiv besplatan kulturni sadržaj.

Iskreno mislim da je generalni problem današnje kulture ne samo omasovljeno koričenje i ekranizovanje svega i svačega, već i masovna apatija i nezainteresovanost da se „kopa malo dublje“ i nađe put do kvaliteta u kulturi koji i dalje postoji, ali definitivno ima poteškoća da skrene pažnju na sebe.

outLOUD.rs i Čupava Keleraba uskoro pripremaju jednu lepu, zajedničku saradnju o kojoj će naši čitaoci imati prilike da se informišu u skorije vreme. J No, ono što će, verujem, zanimati sve nas, je to kakvi su vaši planovi za budućnost?

Pored predstojeće „glasnočupave“ saradnje kojoj se veoma radujemo, planiramo da nastavimo da se držimo onoga po čemu smo svojim čitaocima poznati – i dalje ćemo tragati za inspirativnim, talentovanim ljudima, i novim autorskim redovima. Pored toga, čeka nas i jedan ozbiljan redizajn, a vrlo verovatno i nekoliko zanimljivih konkursa za autore – o čemu ćemo vas na vreme obavestiti. 🙂

 

Kao što smo imali prilike da vidimo, „outLoud.rs“ je organizacija sačinjena od mnoštva kreativaca, koja nipošto ne pristaje na kompromise. Rad ovog sajta ne ometa trenutna situacija u kulturi ili nedostatak novca. Štaviše, svojim aktivnim delovanjem na internet sceni ovi mladi ljudi podsiču afirmaciju novih autora i samim tim širenje krativnih sadržaja.

Imaju čeličnu volju da promene medijski prostor i u tome nenadmašivo uspevaju. Čupava Keleraba vas svesrdno poziva da pratite njihov rad i putem veb-adrese: outloud.rs . Uživajte u raznolikim sadržajima. 🙂

 

Autor: Milica Milošević

Related posts

Leave a Comment