Izdavačka kuća „Utopia“: Oaza humanistike

U svakodnevnoj komunikaciji često možemo čuti kako humanistika i kultura doživljavaju svoj suton i mračni sunovrat. Činjenično stanje je da smo daleko od zlatnog (20.) veka svetske avangarde, ali je kompromisno prihvatiti činjenicu da humanistika više ne postoji.

O tome najbolje svedoče poslednji bastioni avangardne misli, čitave „male“ oaze opšte kulture i znanja, koje je čovečanstvo unazad vekovima baštinilo. Jedna od njih je upravo izdavačka kuća „Utopia“ (Vojvode Milenka 52A/III/12A, Beograd), koja se pored izdavačke delatnosti bavi prodajom književnih antikviteta, stripova, majci, slika i kompakt-diskova.

Artikli koje „Utopia“ nudi nisu bilo kakvi, a ono što je najvažnije je to da su veoma pažljivo birani i koncizno raspoređeni na prodajne police. Ti artikli sadrže sve ono što bi jedna osoba koja se bavi proučavanjem humanističkih nauka trebalo da zna, a na prvom mestu simbolizuju Slobodu i Čovečanstvo.

Kada zakoračite u ovu izdavačku kuću prosto ne znate gde biste pre usmerili vašu znatiželju i imate osećaj kao da se nalazite u jednom od hodnika drevne Aleksandrijske biblioteke. Sa zvučnika koji se nalaze u prostoriji nećemo, kao u nekim knjižarama, čuti mejnstrimizovanu muziku koja kapitalistički omamljuje kupce. Naprotiv, ovde se sluša suva alternativa – Čupava Keleraba je prilikom svoje posete, recimo, imala prilike da se susretne sa zvukom Orijenta.

Ulazeći dublje u ovaj svet, vrlo lako možete zateći sebe kako u rukama držite tri knjige dok pogledom „lovite“ četvrtu, zato je veoma važno da uz sebe imate iskusnog vodiča, jer vam u suprotnom možda može promaći nešto jako važno. A kako vreme sve više protiče shvatate da se nalazite u samoj srži multrikulturalnosti, takoreći, u samom jezgru umetničke civilizacije.

„Utopia“ u sebi brižljivo skriva najrazličitije vrste štiva u kojima se možete susresti sa: Džojsom, Rumijem, Židom, Tolkinom, Kamijem, Kazimirom Maljevičem, Vladanom Desnicom, Rene Magritom, Žižekom, Rastkom Petrovićem, Paulom Kleom, Jankom Polićem Kamovim, Puškinom, Žakom Lakanom, Deridom, Banvilom, Čomskim, te Banksijem, Bobom Marlijem i mnogim drugim akterima koji su civilizacijske tekovine kreirali na najbolji mogući način.

Izdanja izdavačke kuće „Utopia“

 

O našem iskustvu sa „Utopiom“ bismo mogli da napišemo desetostruko više. Iskreno govoreći, jedva držimo jezik za zubima i izazivamo vas da sami zakoračite u „tajnu prašnjave betonske džungle“ i osetite energiju proteklih vekova.

Pronađite ih – ako smete!

 

Autor: Milica Milošević

Related posts

Leave a Comment