Razgovor o romanu „Zatvoreno zbog odmora“ u Parobrodu

Razgovor o romanu Zatvoreno zbog odmora (preveo Danilo Brajović, izdanje, IP Clio, edicija Gral, 2023) uz gostovanje autora Stefana Čapalikua, održaće se u subotu, 23.09.2023 od 19 časova u Parobrodu. O romanu čija se radnja odvija između Beograda, Tirane i Skadra, u jeku Drugog svetskog rata, osim Čapalikua govoriće: Miroljub Miki Stojanović, urednik FCS, Tamara Krstić, književna kritičarka, Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio, uz prevod Damjana Filipovića i moderaciju Tamare Stojanović.

Nemci, Srbi, Italijani, Albanci, u uzajamnim prožimanjima i dodirima, ovde nisu tretirani tek sa stanovišta istorijske odgovornosti. Oni su krivci u vlastitim životima, koji im neprestano izmiču kontoli. Rat briše razlike među ljudima, pokazujući da svi čeznu samo za jednim-ljubavlju.

Stefan Čapaliku (1965), diplomirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988. Posle je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj, da bi doktorsku disertaciju odbanio 1996. Čapaliku je od 2005. godine istaživač je pri Centru za albanske studije i profesor estetike na univerzitetu umetnosti u Tirani.

Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski,srpski, makedonski i turski jezik. Pozirišni je i filmski reditelj. Za svoje drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozirišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja. Proglašen je najboljim albanskim dramskim piscem 1995.2003.2007.2012. i 2016. godine.

Izvor: Parobrod

Related posts