The National objavili nenajavljeni album „Laugh Track“

The National je 18.09. objavio album iznenađenja, svoje drugo ovogodišnje studijsko izdanje pod naslovom

„Laugh Track“. Bend ga je premijerno najavio u petak uveče (15.09.), tokom nastupa na svom Homecoming Festivalu u rodnom Sinsinatiju (Cincinnati).

Dvanaest novih pesama nastale su u vreme istih studijskih sesija kao i pesme sa njihova devetog studijskog albuma „First Two Pages of Frankenstein“, objavljenog u aprilu  ove godine, za izdavačku kuću 4AD. Ovom prilikom, bend je potvrdio i dodatne datume američke turneje ove jeseni, kao i australijske nastupe na proleće 2024. godine, uz podršku dugogodišnjih prijatelja Fleet Foxes.

„Laugh Track“ je njihov najslobodniji album u posljednjih nekoliko godina, nastao svesrdnim zajedničkim trudom i angažmanom. Ako je „FTPOF“ predstavljao ponovnu izgradnju poverenja među članovima grupe, nakon više od 20 godina zajedničkog rada, živahni, istraživački Laugh Track“ proizvod je te vere i nova izjava buduće namere. Uživajući u dopuštenju da radikalno unapredi svoj kreativni proces, The National je izbrusio većinu ovog materijala u nastupima uživo na ovogodišnjoj turneji i snimio te osnažene verzije na improvizovanim sesijama u studiju Flora Recording & Playback producenta Tuckera Martinea u Portlandu. Gotovo osmominutna završna stvar ‘Smoke Detector’ snimljena je u junu ove godine tokom tonske probe koncerta u Vancouveru, dovršavajući tako opus koji je pun spontanosti i vintage rock energije, a koja savršeno nadopunjuje pesme sa njegovog introspektivnijeg prethodnika.

Na albumu Laugh Track“ su i gostuju Phoebe Bridgers i Rosanne Cash, a tu je takođe i pesma “Weird Goodbyes’s” radjena u saradnji sa Bon Iverom, objavljena kao samostalni singl u avgustu 2022.

“Činilo se kao da je priča već ispričana. To je bila posebna stvar, ali istovremeno se činila povezanim s onim što smo radili. To je bio i deo logike za snimanje još jedne ploče – dajmo pesmi ‘Weird Goodbyes’ sopstveni dom.” – kaže Aaron Dessner.

Postojala je i druga strana priče u nedovršenim pesmama, koja je daleko nadilazila blagost albuma „FTPOF“. Tokom godina, Aaron priznaje da je The National često odustajao od velikih ideja da snimi rock album:

Nije zato što ne uživamo da sedimo u sobi i razrađujemo ideje. Nego to nije bilo toliko produktivno, pa smo razvili prilično razrađen način stvaranja pesama u kojem je [bubnjar] Bryan [Devendorf] imao vrlo važnu, ali podeljenu ulogu. Ovog puta smo imali želju da napravimo nešto življe, kako bi Bryanovo sviranje bilo veća pokretačka snaga za ostatak.

Tematski, nema namerne podele između albuma „FTPOF“ i „Laugh Track“. Ali ako je prvi našao frontmena Matta Berningera u potrazi za utočištem, u drugom  postoji nova jasna procena onoga što je važno. Njegovu žestoku potrebu za intimnošću pojačava sve veći strah od nestvarnosti savremenog života. Bezimeni likovi na ovom albumu štite jedni druge, sanjaju jedni za druge i pomažu u održavanju izgleda – ispunjavajući obećanje o apsolutnoj nezi koje je Matt dao u završnoj pesmi „FTPOF“, ‘Send for Me’.

A što se tiče onoga što nije bitno, pesma ‘Turn Off the House’ zaključuje emocionalnu inventuru koju je Berninger preuzeo na sebe u singlovima ‘Weird Goodbyes’‘Eucalyptus’ (s albuma „FTPOF“), neutešnom predajom ostavljanja svega iza sebe. Njegove nedavne borbe sa spisateljskom blokadom i depresijom još uvek traju, ali sada u tome ima prihvatanja. 

Članovi benda bliskiji su u svakom smislu nego što su bili godinama, ali lagano se drže jedan drugoga, dopuštajući mogućnost transformacije.

Za Matta:

„Laugh Track predstavlja nas kako izlazimo iz ovog dugog razdoblja mutacije“, objašnjava. “Nemam pojma šta će sledeće da se desi, ali čini se kao kad zmija menja kožu. Stvarno je zabavno. Svi se osećamo kao da smo izašli iz čaure, i spremni smo da shvatimo kakvo smo stvorenje sada.

„First Two Pages of Frankenstein“ debitovao je na prvom mestu Billboardove liste rock i alternativnih albuma, dok je pesma ‘Tropic Morning News’ pet nedelja bila na prvom mestu Adult Alternative Airplay-a, što je i prva pesma The Nationals koja je dostigla takav uspeh od 2017. godine. NME ga je proglasio “najboljim albumom u dekadi” benda, dok ga je Wall Street Journal nazvao “iskrivljen, melanholičan album pun izvanrednog fokusa”.

Official Visualizer ‘Deep End (Paul’s In Pieces)’

Nastavljajući se na rasprodate nastupe u slavnom Madison Square Gardenu u avgustu, The National započinje evropsku turneju 21. septembra u Dublinu, u koju su uključena i dva već rasprodata nastupa u londonskom Alexandra Palace. Svirke sa novim datumima američke turneje startuju 10. novembra u San Franciscu, a prate ih četiri novonajavljena nastupa u Australiji krajem februara i početkom marta 2024., za koje će ulaznice biti u prodaji od petka 22. septembra. Za sve ostale ulaznice i dodatne informacije kliknite OVDE.

Posljednjih pet albuma The National našlo se među Top 5 u Velikoj Britaniji, a 2017. godine „Sleep Well Beast“ nagrađen je nagradom Grammy za najbolji alternativni album. Na američkoj Billboard 200 listi, pet im je albuma bilo među deset najslušanijih.

Izvor: Lampshade Media

Related posts