Proza: Taj tajni predmet žudnje

 Svoju dugu plavu kosu snažno je zabacivala, šibajući me njome kao bičevima.Grudi su joj se  sudarale a ramena podrhtavala. Ritam se pojačavao. Bedrima je poskakivala  sa mojih kukova. Jecaj je prerastao u krik a trzaji tela nagoveštavali  blizinu njenog orgazma. Ja sam netremice gledao iznad  središta njenih  grudi. Povremeno sam je jezikim dodirivao.

     Nismo se poznavali do pre mesec dana. Za mene, ona je bila jedna od bezbroj devojaka koje su  šetale gradom. Lepršave haljine činile su ih  kraljicama modne piste koja se zvala  glavna  ulica  prestonice. Ali sve su bile iste. Neko će reći, razlikovale su se po dužini nogu, po boji kose, veličini grudi. Meni su bile iste.

    Sedeo sam  u Kolarcu, nakon predavanja na Prirodno matematičkom fakultetu grupa  Fizika. Imao sam dvadeset godina i snove da postanem naučnik. Ali nisam imao strpljenje da sedim dva sata  na vežbama iz mehanike. Topla jesenja popodneva, nakon godinu dana provedenih u armiji, izgledala su kao najlepši ovozemaljski poklon. Bila  je za susednim stolom sa drugaricama. Primetio sam je. Nije bila najlepša među njima ali mi je privukla pažnju. Postala je centar mog interesovanja.

    To je primetio i moj brat Peca, koji je bio sa mnom.Ustao je, odlučno.

    Dobacio  sam mu, nemoj plavu. Ne brini, ovo je za tebe rekao je.

    Prišao im je i  crnki sa paž  frizurom, koja nam je bila okrenuta leđima, stavio ruke preko očiju, nagnuo se  i poljubio je. Zatim je sklonio ruke  i sa čuđenjem, većim nego što je sama crnka pokazivala, počeo da se pravda da je mislio da je ona njegova devojka, jer toliko liče.Crnka, koja nije mogla da veruje da se iza toga krije laž, odmahivala je rukom, kao ništa strašno. Ja sam se brzo priključio  i pokušao da spasim čitavu situaciju, nudeći devojke pićem. Nastavili smo zajedničku konverzaciju, ja sam se  plavuši sve  više obraćao, gledajući  je  iznad  bujnih grudi.

       Neka dvojica pisaca pričali su  o nečemu što je trebalo biti istorijski roman.       

Govorili su kao da su želeli više da opravdaju dobijeni novac za tribinu, nego da prisutnima prenesu svoju radost stvaranja književnog dela. Voditeljica je previše govorila, trudeći se  da bude pametna a postizala upravo suprotno. Ona je sedela desno dva reda ispred mene sa prekrštenim nogama, koje su izvirale iz kratke suknje, i blagom dosadom u očima. Lepo oblikovani listovi njenih nogu nastavljali su se u  braon cipele sa jedne  i u glatka kolena sa druge strane. Izgledala je kao boginja Danaja  sa platna Gustava Klimta. Dužina njenih nogu činila   ih je kao merdevine na koje je teško popeti se. 

     Penjao sam se polako, kao da je to kretanje samo sebi cilj i kao da  ništa drugo na ovom svetu ne postoji. Uvek sam se zaustavljao  na istom mestu, na levoj potkolenici a onda  nakon ne tako dugog oklevanja da li da se vratim  ka tabanima, ili produžim ka mestu spajanja njenih nogu, ipak nastavljao sam gore. Kretanje odozgo moje ruke ili jezika  imao je istu putanju, suprotan smer i istu usputnu  stanicu. 

     Hodala je ispred mene, nije bila visoka, možda  zgodna. Nije imala ni dugačke noge, samo lepo oblikovanu zadnjicu. Grudi ne znam da li je imala. Mogao se naslutiti tanak struk ispod  svetlo sive majice. Majica je bila kratka  a farmerice nedovoljno duboke. Pri svakom koraku pokazivala je  deo gde leđa prelaze u guzu. Njen hod bio je kao magija u onim starim crno-belim  filmovima, gde  su se pokreti  slike pretvarali u  film.

    Ona se nije pretvarala. Mlada i sveža sa istim željama i prohtevima kao ja,   bila je moja već nakon nekoliko susreta. Nikada nismo vodili ljubav po danu a ni u potpunom mraku.Za  to je trebao odsjaj uličnih svetiljki, kao i neki  deo  garderobe na gornjem delu tela. I igra mašte i jave na  belini njenog tela mogla je da počne. Nije znala zašto sam je uzimao uvek otpozadi, ali joj je prijalo.

     Autobus u kome sam se nalazio izlazio je sa  usputne stanice ka zavičaju, ona je bila u drugom koji je upravo pristizao na peron. Autobusi su se mimoilazili  ali ne i mi. Slučajno podignuti pogled i video sam je. I ona se iznenadila,  osmehnula se i mahnula mi. Lice joj je bilo lepo  a osmeh topao. 

     Poznavali smo se površno, samo iz viđenja  u mestu gde je ona provodila deo letnjeg raspusta  kod rođaka. Ovaj iznenadni susret koji je trajao samo tren, pretvorio se u  višegodišnje zabavljanje.

     Dok sam je voleo, u sobi hotela koji je davno porušen u najvećem gradu na jugu Srbije, uvek sam je gledao u kraj leve strane usne, gde bi  započinjao  osmeh koji je plenio. Volela me je iskreno i puno  i onda kada sam joj   rekao  da  imam drugu devojku, sa kojom sam  u vezi znatno pre nje, osmeh je tada bio natopljen suzama, ali  samo na kratko. U nekim ljubavima nikada nisi bivši.

    Bila je crna, da li zbog svog bugarskog porekla ili zato što je leto provodila kao konobarica na šetnom brodu. Savršenu boju njenog preplanulog tela remetila je belina njenih dlanova. Pružala mi je hladnu limunadu, na palubi  broda Sunčev breg na pučini mora, kao sebe da mi pruža. Nismo se mnogo razumeli ali i to je bilo dovoljno. U nas su tih godina  naši istočni susedi  gledali kao u nekog sa zapada. 

    Posmatrao sam njene ruke dok su me milovale i ličile su mi na igru malih zebri. Njene ruke bile su važnije od ostatka njenog tela. Dodiri su trajali koliko i to letovanje na Crnom moru. 

     Svaka od devojaka sa kojom sam bio  imala je to, tu  tačku kao centar njihove lepote i moj tajni predmet žudnje. To nije bio  fetiš nekog dela tela, kao što neki vole i obožavaju, poput grudi, noge ili ruke. Nekada je to bio jasno vidljivi  reljefni mladež na istaknutom mestu, drugi put mala  neravnina na koži  skrivena iza uveta i samo bi je  povetarac, pomerajući kosu,  pokazao. Kada bih je prvi put ugledao na nekoj nepoznatoj devojci, postajala je moj cilj. Zamišljao sam kako je jezikom dodirujem i kao da je ona neosvojiva tvrđava, tajna  kapija ulaza u njen svet. Svet u koji niko nije na taj način ušao i zbog koga ću biti poseban i važniji od svih ostalih.Što sam oduvek želeo.One će mi dati taj oreol slave koji želim i koji će me učiniti velikim. Bile su moje na neki poseban način. Sve ono što su predstavljale nalazilo se u toj jednoj tački koja nije  bila jedinstvenog sastava, niti jedinstvene veličine. Ta tačka imala je miris te žene, miris žene koji nijedan umetnik na svetu nije uspeo da prenese na platno, iako su svi to pokušavali, poput potrage za svetim gralom.

     Kada bi  upoznao njihovo telo u potpunosti, nalazio sam  nove tačke  koje su ponekad bile skrivene  u gotovo najintimnijem kutku njihovog tela, i za koje čak ni one nisu znale da postoje  i pomislio da možda  promenim  prioritet  mesta, kod te osobe, ali ne  – uvek sam zadržavao  značaj prve  uočene  tačke, koja me je  snažno kao magnet  privlačila. 

   Nikada im nisam otkrio, niti se češće, nego na drugim mestima zadržavam  baš tu, ljubeći ih. Tu tajnu čuvao sam za sebe i vas dragi čitaoci. A nakon svih ovih godina, kada sećanja postaju lepša od stvarnosti, i za  sve one devojke koje sam voleo. Možda  te tačke  i nisu više na istom mestu. Možda je proces starenja i preoblikovanje tela i duše učinio svoje. Možda su ih  bore prekrile, možda ih je život izbledeo, umanjujući im sjaj, kao  uostalom  i svemu što je nekada bilo. Ali  one  su još uvek u mom sećanju,  jasnije nego ikada i dovoljno je da zatvorim oči i da ih vidim  i osetim pod svojim jezikom tople i lepe kao što su nekada bile.

Foto: Pinterest

Autor: Bratimir Petrović

Related posts