Izdavačka kuća „Utopia“ objavila roman Hamida Ismailova „Mrtvo jezero“

Hamid Ismailov, uzbečki pisac u petak 30. marta 2018. godine dolazi u Beograd gde će predstaviti svoje delo „Mrtvo jezero“, koje je nedavno objavljeno i na engleskom jeziku. Promocija romana zakazana je za 19 časova u Uzun Mirkovoj 3, sprat II. Na promociji će govoriti i Milija Jovičić (prevodilac), kao i Srđan Marković (izdavač).

Pre promocije romana vam donosimo kratko upoznavanje sa radnjom „Mrtvog jezera“ i pozivamo vas da u petak nešto više čujete o ovom delu.

 

RECENZIJA ROMANA

Zona! Zona! – to je strašni demon Lubsan, – mislio je druge noći. To ga je Zona zarobila. Ona ga je napojila napitkom zaborava. I dok ne dođe do Mrtvog jezera – upravo onog jezera u kom se nekad okupao, on se nikada neće osloboditi od opsednutosti.

Roman „Mrtvo jezero“ Hamida Ismailova, objavljen u izdavačkoj kući „Utopia“, predstavlja svojevrsnu sintezu kazahstanske kulture i tradicije s jedne, i sovjetske nuklearne „epoeje“ s druge strane. U središtu ovog vrtoglavog talasa nalazi se priča o Jeržanu – večitom dečaku, kroz koju, na metaforičan način, naslućujemo svu destruktivnost radijacije u kazahstanskim stepama.

Ismailov priču za svoj roman temelji na obrisima Hladnog rata između SSSR-a i SAD-a, kroz koju pažljivo u čitaočev svet unosi elemente evroazijske tradicije otelotvorene kroz priče o raznolikim božanstvima, koje predstavljaju fantastičnu i bajkovitu nit dela.

Izdanje „Mrtvog jezera“ na engleskom jeziku

Uplićući mit, fikciju, fantastiku i istoriju, Hamid Ismailov kroz Jeržanov lik stvara roman o umetniku i umetnosti – o vunderkindu svog vremena, čiji je muzički idol niko drugi do američki glumac i muzičar Din Rid. Paralelno sa pričom o muzici nastaje i priča o privrženosti, ljubavi i drugarstvu Jeržana i devojčice Ajsulu, koja predstavlja tajanstveni okvir romana.

„Mrtvo jezero“ obasipa čitaoce mnogobrojnim pitanjima i zagonetkama čiji se odgovori vešto kriju na samom kraju, odnosno početku romana. A mi vam preporučujemo da kroz ovo uzbudljivo putovanje zaplovite u skrivenom kutku izdavačke kuće „Utopia“, gde vas čeka primerak ovog maestralnog dela.

 

*BIOGRAFIJA HAMIDA ISMAILOVA

 

Hamid Ismailov je uzbečki pisac rođen 1954. godine u Tokmoku (Kirgizija). Autor je tridesetak knjiga poezije i proze. Piše i stvara na nekoliko jezika. Nakon dolaska na vlast Islama Karimova u Uzbekistanu, biva prinuđen da napusti zemlju i prvo se nastanjuje u Moskvi, a potom prelazi u London gde i danas živi i stvara na nekoliko jezika. Ulazak u Uzbekistan mu je i danas zabranjen. Širu slavu na Zapadu stiče delima ,,Pruga (The Railway)“, ,,Podzemlje (Underground)“, ,,Mrtvo jezero (The Dead Lake)“ i ,,Pesnik i Bin-Laden (A Poet and Bin-Laden) “. U februaru 2018. godine pojavio se i engleski prevod romana „Đavolji ples (The Devils’ Dance)“.

 

Autor: Milica Milošević

*Biografski podaci o piscu preuzeti su iz predgovora romana „Mrtvo jezero“, koji je sačinio Milija Jovičić

Related posts