Prikaz romana: „Kradljivica knjiga“ Markusa Zusaka

„Kradljivica knjiga“ bezvremenska  priča o jednoj devojčici, dečaku kose boje limuna, jednom prijateljstvu i teškim vremenima. Zasigurno priča kojoj ćete se uvek rado vraćati.

Radnja knjige smeštena je  u Drugi svetski rat. Ali nemojte da vas to odmah obeshrabri, to nije dosadna ratna priča, ali je rat  kriv za  početak. Priča je posvećena  devojčici Liesel koja zbog ratnog stanja  i gorkih uslova za život, biva odvojena od majke  i odlazi u ruke siromašne i dobronamerne porodice Huberman. Verovali ili ne priču pripoveda sama smrt,  koja nije ostala imuna na  Liesel i koja joj je ovde  zapravo poprilično draga. Ups, zaboravila sam ona  uvažava reči na B. Nemojte da se ljutite na nju ona je zapravo posledica.

Na putu do Lieselinog novog doma  brat joj umire, a na njegovom grobu krade prvu knjigu „Grobarov priručnik“ uz koju će naučiti da čita, a knjige će postati njeno utočište. Strah manifstuje kroz košmare, a njen posvojitelj Hans Huberman, inače soboslikar, uči je pisati i čitati u podrumu. Preko dana  uči u školi, a posle pomaže  mami oko njenih poslova, dane provodi igrajući fudbal  s Rudijem i ostalom decom Himelove ulice.

Rat se sve više zahuhtava ne zaobilazeći čak ni ulicu Himel. Mnogi ostaju bez svog imetka, jer su im Jevreji glavne mušterije, mnogi ostaju bez  svog ognjišta baš zato što su Jevreji.  Nestašica hrane sve je veća i primorani su da se zadovolje onim što imaju, makar to bila i čorba od graška svaki dan (za one koje ne vole grašak nek’ se stave u poziciju Liesel, ona je jela svakog dana). Rudi i ekipa  kradu jabuke, ali  Lieselina glavna preokupacija i plen su knjige, počinje da ih spasava iz vode, iz vatre i postaje prava kradljivica knjiga.  Dečak kose boje limuna  povremeno (dobro, lažem stalno) pokušava da joj ukrade poljubac, spasava knjige, osvaja medalje kako bi joj bio korak bliže.

Mnogo ljudi pati samo zato što se usprotivi Firerovoj torturi. Mnogo majki izgubi decu, mnogo žena izgubi muževe, mnogo dece izgubi očeve, kuće, bezbrižno detinjstvo. Toliko suza, toliko leševa , toliko patnje zbog još jednog parčeta zemlje i veće moći. Rat počinje sve više da se zahuhtava, a Jevreji bivaju  smešteni u logore. I baš u vreme najvećih nemira i kazni, porodica Huberman skriva baš jednog takvog u svom podrumu.  Mladi Jevrejin isprva prožet strahom i nepoverenjem prema plavokosoj devojčici, a onda  i sam postaje opčinjen njenom nevinošću i dečijom dobrotom, posvećuje joj par priča.

Kako rat sve više odmiče porodice bivaju primorane potražiti zaklon u podrumima. U tim trenutcima straha, tuge, nemira, reči postaju njeno najveće utočište, ali i  lek. Te godine smrt je imala posla kao  nikada pre, posetiće mnogo puta Himelovu ulicu i odneti mnogo nevinih života.

Definitivno najbolji delovi knjige su opaske smrti kad opisuje svoj posao i sebe, prijateljstvo između kradljivice knjiga i dečaka kose boje limuna ili se tu pak dešava nešto više… Knjiga bogme ima dosta strana, ali pravi čitoholičari pročitaće je u jednom dahu. A sve je toliko lepo upakovano tako da će čitaoci stalno imati utisak da su i sami deo priče. Zusak je odradio sjajan posao.

 

*Beleške jednog strastvenog čitoholičara sa dužim stažom i nešto kraćim kao pisac.

 

Autor: Mima Ryan    

Related posts