Razgovor o romanu „U Zemlji Franje Josifa“ Lj. Koraćevića

Razgovor o romanu U Zemlji Franje Josifa (KOV, Vršac 2023) Ljubomira Koraćevića održaće se u utorak, 20. februara od 19 časova u UK Parobrod. O knjizi koja se otvara citatom Šklovskog, „Ja ne mogu da živim u Berlinu“ osim autora, govoriće Goran Korunović, vanredni profesor na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu, Uroš Đurković, istraživač saradnik Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Beć prvim romanom „Lager: dijatriba“, Koraćević je privukao pažnju kritike i čitalaca. Likove, nalik figurama, novog rukopisa on odvodi na najsevernija ostrva sveta, kristalizovane lepote, bez gradova i rušenja, u Zemlju Franje Josifa. Nasleđem modernih i nacionalnih kulturnih matrica, glasovima severnih i južnih naroda, čitaocima je na nuklearnom ledolomcu Pobeda, predočena, naučno utemeljena, postistorijska apokaliptična stvarnost.

Na tom putu, narator se bavi raznim pitanjima: o projektovanju ekonomski održivih kuća “budućnosti“, regulaciji odnosa prema životinjama i azilima, invalidima, bioinženjeringu, biodiverzitetu, histrioničnim osobama, nenormativnoj seksualnosti, braku, reciklaži, klimatskim promenama, globalnoj ugroženosti flore i faune, eutanaziji, nadzoru i nužnosti solijalizovanih formi prinude.

Ljubomir Koraćević ( 1982, Aranđelovac) diplomirao je na Grupi za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Roman Lager ( 2015, KOV, Vršac) našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu, najužem izboru za nagradu “Biljana Jovanović“, a U Zemlji Franje Josifa u najužem krugu za 70. jubilarno NIN-ovo priznanje. Prozne i esejističke radove objavljuje u književoj periodici. Član je uredništva časopisa Kovine. Živi i radi u Uzdinu, opština Kovačica.

Dobrodošli!

Izvor: Parobord

Related posts