Otvaranje izložbe „Nadežda – Savremenici – Sledbenici“

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ – Čačak

NADEŽDA – SAVREMENICI – SLEDBENICI

Dugo putovanje srpske umetnosti do modernizma

– pogled kroz dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović” Čačak

Otvaranje 13. februara u 19 časova

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak nakon obeležavanja 150 godina od rođenja naše veličanstvene umetnice, predstavlja publici povodom Dana državnosti i Nacionalne prestonice kulture – Čačanska rodna 2023 – analitičku izložbu Nadeždine umetničke raskoši.

Nadežda Petrović kao lučonoša promena u likovnosti i ovom izložbom prikazuje kontinuitet u diskontinuitetu stilova i pravaca kroz bezmalo jedan i po vek, korišćenjem bogatstva iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Pred savremenom umetnošću je puno izazova, novih kretanja i inovacija, ali će mesto Nadeždinog slikarstva u stvaranju srpske moderne ostati nesporno. U svakom od izloženih dela naslućuju se i očitavaju promene i oslobađanje od konvencionalnih stega i tradicionalističkog pristupa, analizirajući umetničku i društvenu misiju Nadežde Petrović, vodeći do rešenja koja danas čine savremenu umetničku praksu.

Izložba ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ je pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Izložba pored Nadeždinih slika sadrži dela još 47 autora sa po jednom slikom koje jasno ukazuju na njen uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila a tokom trajanja će imati nekoliko otvorenih vođenja kroz postavku.

Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak

Related posts