Otvaranje izložbe „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“

Izložba „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“ biće otvorena u subotu, 2. decembra u 18 časova, u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj kao deo programa koje Muzej Jugoslavije realizuje povodom Dana Muzeja.

Poema Branka Ćopića „Ježeva kućica“, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji. I danas, sedam decenija nakon objavljivanja, ovo književno delo predstavlja polje identifikacije, deljeno mesto sećanja i jak okidač za nostalgiju. Polazeći od ikoničnog statusa koji ima u kolektivnom pamćenju i turbulentne istorije odnosa prema ovoj poemi i njenom piscu, kreirana je izložba koja ima za cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas, istovremeno otvarajući pitanja o značaju doma, odnosa prema bliskoj prošlosti, zajednicama kojima pripadamo, ksenofobiji, sećanju, nostalgiji, mentalnom zdravlju…

Kao inspiracija za naslov i za osnovnu strukturu izložbe poslužio je citat iz Ćopićevog intervjua (Nekad mi se čini da je dečija literatura samo jedan vid bežanja od stvarnosti, od sukoba sa njom. Od neljudskog sveta čovek se spasava vraćanjem u detinjstvo, izmišljajući novi svet koji je bolji i ljudskiji od onoga koji ga okružuje.) u kojem se nazire jasan dualizam strašnog i mračnog sveta realnosti i izmaštanog boljeg sveta, koji pisac kreira za sebe i svoje čitaoce, pa se izložba iz tog razloga sastoji iz dve celine. Prva celina posvećena „Ježevoj kućici“, osmišljena kao svojevrsna fikcija, realizovana je u saradnji sa decom uzrasta od pet do deset godina iz Beograda, Zagreba i Sarajeva i studentkinjama scenografije Beogradskog univerziteta. Na osnovu njihovih ideja i crteža ovaj deo postavke je dalje oblikovan kroz dijalog sa brojnim saradnicima. Rezultat je interaktivni prostor koji predstavlja poligon za igru i aktiviranje mašte, ali i okvir za refleksiju i međugeneracijske susrete i razmenu. Druga celina izložbe bavi se životom Branka Ćopića i ima prevashodno dokumentarni karakter. Iako fizički jasno potcrtana, ova granica na izložbi ne funkcioniše doslovno. Svet fikcije je isprepletan sa elementima stvarnosti, a soba pisca, pored dokumentarnog materijala, predstavlja i rekreaciju mesta kreativnosti, odnosno mesta na kojem nastaju Ćopićeva dela, taj izmaštani bolji svet.

Pored Kolekcije Muzeja Jugoslavije, najveći deo predmeta pozajmljen je iz Srpske akademije nauka i umetnosti i Zadužbine Branka Ćopića, a izložba pruža i uvid u bogatu arhivu intervjua sa brojnim sagovornicima različitih senzibiliteta, usmerenja i generacija koji su snimljeni tokom pripreme ovog projekta.

Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije: Sara Sopić i Mirjana Slavković. U osmišljavanju i realizaciji izložbe takođe su učestvovali: Siniša Ilić (likovni umetnik), Ana Dimitrijević i Aleksandar Popović (umetnički kolektiv Karkatag), Bojan Palikuća (dizajner zvuka), Jana Vuković (grafička dizajnerka), Dušan Jevtić (koordinator projekta) i Zorica Vesić (arhitektica).

Za više informacija kontaktirati autorke izložbe Saru Sopić na mejl sara.sopic@mij.rs telefon 065-250-71-80 i Mirjanu Slavković na mejl mirjana.slavkovic@mij.rs i telefon 063-728-43-46.

Izvor: Muzej Jugoslavije

Related posts