Proza: Dobro došli u Hedoniziju

Jedan džemkast čova srednjih godina, sa povelikm podbratkom u bordo plisanom odelu i leptir mašnom u istoj boji sa belim sitnim tufnicama, stajao je, uspravan ponosito, na ulaznoj kapiji od čistog zlata. Oči male, žmirkale su, prelećući čas na jednu čas na drugu stranu, tražeći potenicijalnog kandidata kome bi poželeo dobrodošlicu u carstvo prestiža i glamura. Stajao je tako ispred kapije, ravnodušno udarajući u doboš, uzvikujući, sa posve eklektičnim entuzijazmom, koji je bio u suprotnosti sa njegovom pojavom: „Dobro došli u zemlju Hedoniziju. Ovde ćete naći oduška za sva vaša čula, kupanje u kobiljem mleku, robne marke, uzmite dve, a platite jednu. Ovde je svaki rad izlišan, čeka vas čisto uživanje, konzumerizam potrošačkog društva. A tu su i superzvezde, te kreacije marketinškog društva, čija su vam privatna vrata malo odškrinuta. A i vi, ako nam se pridružite možete postati celetoidi, kratkotrajna insant zvezda. Od totalnog anonimusa , a uz pomoć rijalitija, očas posla postaćete senzacija. Influenseri, jutjuberi su samo još neka od famoznih zanimanja.

Za tako nešto, talenta vam i ne treba, niti kakvog preteranog rada. Knjiga nema, al’ zato je tu moć mas-medija i marketinga. Instant hrana brza, instant konfekcijska garderoba, konzumiraju se na brzinu. Već koliko sutra u izlozima čeka vas uvek nova garderoba. Superzvezde, ljudi su ko i vi, te ih možete pratiti po raznoraznim društvenim mrežama, stvarajući iluzorna prijateljstva. Ono druženje face to face ili sa običnim ljudima, kojih uzgred budi rečeno, i više nema, prevaziđeno je. Sad su svi extra slavna i famozna lica. Sve što vas zanima možete naći na Cloudu. Zato dođite nam u Hedoniziju. Ovde je sve podređeno zabavi i zabavljanju. Nemojte poći u pozorište, bioskope, zabava će vama doći . Vaše je da uključite magičnu kutiju, televizor i da se samo prepustite uživanju. Za to će se pobrinuti naši celetoidi, naše instant zvezde iz Zadruge, Parova i ostalih rijalitija.

Na televizijskim stanicama ugošćavamo i osoblje iz podzemlja, što je tek poslastica za mlade željne brzostečenog bogatstva. Zato dođite u Hedoniziju, jer ovde vas čekaju senzacija, slava, bogatstvo i glamur. Možete i vi poput vaših zvezda priuštiti Don perinjon i teglicu kavijara. Bogovi sa Olimpa su svrgnuti, zamenili su ih boginjama i bogovima sa estrade, svetske slave i bogatstva. Ako vam treba kakva brza estetsko-hirurška intervencija, u Hedoniziji možete pronaći veliki dijapazon estetskih ordinacija. Zubari, za sitnicu od 100 evra, mogu da vam izbele zube, da se cakle ko niska bisera, ma šta vam više i treba. Kim Kardašijan i Paris Hilton slobodno šetaju sa svojom iskopiranom svitom. Još je Vorhol predvideo da će u bliskoj budućnosti svako biti poznat na petnaest minuta. Zato dobrodošli u Hedoneziju. Ovde ćete biti poznati makar i na pet minuta. Zato iskoristite vašu šansu. Izvolite, dođite nam u Hedoniziju.“ Dobošar zvani Simbad, nastavio je sa svojom pričom. Kažem neka hvala, držaću se kulture, knjige, jezika, prijateljstva i putovanja. 

Foto: Pinterest

*Inspirisano knjigom Maja Vukadinović “Zvezde supermarket kulture”, Clio, 2013.

Autorka: Aleksandra Čolić Spasić

Related posts