Poetski momenti iz vizure Mađarice Eržebet Lize Feher

Temelji priznanja pesničkog rukopisa Eržebet, srpski pandan Jelisaveti, Feher leže u samom poetesinom izrazu, koji napisan i izgovoren, u svim detaljima sopstvenog života utkanom u stihove, organizuje teme različitog karaktera, kojima se poigrava, čini se lako, premda progovara jezikom koji joj nije maternji. Srpski jezik struji njenim telom i ona se trudi da hrabro zapiše „slike” koje joj se nameću, koje joj telo i dušu obuzimaju, koje je podstiču, okretno vode…

Njena poezija ju je odvela do stranica silnih zajedničkih knjiga/zbornika/antologija, kojima je dodatno udahnula dušu svojom iskrenošću i toplinom. Darovita, stvaralaštvom opredeljena, zaslužila je priznanja koja ne izostaju. Neretko je možemo uživo čuti na promocijama zbornika čiji je nesebični deo. Prijatan glas i neizostavno emitovana emocija ostaje u uvu slušalaca. Neosporna je njena harizma koju svojom jednostavnošću odašilje, mnogo dalje od Vršca u kome živi i čijem pesničkom klubu podaruje poetske retke.

Još uvek bez kućnog pristupa internetu, i uprkos tome, učestvuje redovno na pesničkim konkursima širom zemlje, kako pod svojim punim imenom i prezimenom, tako i šifrovano. Uhvatila sam sebe da gotovo redovno prvo njene poetske misli čitam, kada mi se neko novo izdanje grupe autora nađe na dohvatu ruke, sa sadržajem koji sučeljava njeno ime naspram ostalih. I, po pravilu, ne razočaram se.

Standardno primećujem upornost koju je izgradila, zainteresovanost za različitosti, plemenitost kojom zrači… Viđala sam je u Beogradu, Vršcu, Smederevu, a nadam se i novim susretima. Ima ona još toga da iznedri, a ja se ne libim da pohvalim kad mi se štivo učini vrednim hvale. Kvalitet sugestije koju poklanja čitaocima utiče na važnost opstanka u književnom savremenom svetu kome je svoju sudbinu, odvaživši se, podarila u zrelijem dobu svoga života.

U komunikaciji sa pesnikinjinim delom izranja i poznato značenje njenog imena, sa ekvivalentima u raznim jezicima sveta, a podrazumeva posvećenje Bogu. O veri piše, o prirodi, vinu, rodoljublju, ljubavnim osećanjima, gubitku najmilijeg… Uvek je prepoznatljivo uverljiva, u snazi fizički neuhvatljivih izliva, koji naprosto kuljaju iz njenog bića. Spremna je da o onom što joj nije do juče bilo dovoljno poznato uči, da se pojavi u školi kod radoznale dece koja tek u svet literature treba da zađu, s radošću, u okrilju plodne vojvođanske ravnice, stvara i ostavlja za sobom trag koji ni vetar, ni pesak, ni vreme ne brišu. Lično, volim što sam je upoznala. Potražite je i vi ostali.

Autor: Snežana Marko-Musinov

Related posts

Leave a Comment