Intervju: Lejla Hamidović – Najljepši osjećaj je kroz jednu sliku ili pjesmu nekome ispričati pola života

Lejla Hamidović rođena je u  29. 12. 1991. godine u Zvorniku, ali  živi u Živinicama. Studira Farmaceutski fakultet u Tuzli. Pored slikarstva bavi se i pisanjem poezije i proze. Iza sebe ima izdatu zbirku poezije „Ko je uzeo moje proljeće“

Prilikom slikanja koristi dve tehnike – slikanje sprejem na papiru i slikanje na platnu. U njenom slikarstvu mogu se naći različiti motivi iz prirodnog i životinjskog sveta. Više o tome u razgovoru koji sledi.

 

Koliko dugo se baviš slikarstvom i da li si imala prilike da negde izlažeš svoje radove?

Slikarstvom se bavim oko pet godina, ali više u slobodno vrijeme i onoliko koliko mi to fakultet dopušta. Radove sam izlagala na ‘’Sajmu malog biznisa’’, na ‘’Meeting Center’’ sajmu inovacija i poduzetništva Ekonomskog fakulteta, te u okviru projekta ‘’Dijalog za budućnost’’ a sve u Tuzli.

 

Prilikom slikanja koristiš dve tehnike – slikanje na platnu i slikanje sprejem na papiru. Koju od te dve tehnike više primenjuješ u izradi svojih dela i zbog čega?

Zanimljivo je da više primjenjujem tehniku slikanja sprejem na papiru, a da više volim slikanje na platnu. Slike na papiru se lakše prodaju jer je tehnika jeftinija, dok su slike na platnu skuplje. Njih slikam najviše za svoju dušu.

 

Pored slikanja se baviš i pisanjem. Postoje li sličnosti i razlike između ova dva stvaralačka čina?

Mnoge su sličnosti između slikanja i pisanja. Od emocija i uzbuđenja koje prate nastajanje jedne slike ili pjesme pa do olakšanja kad se pjesma ili slika ‘’rodi’’. Sve što nosim u sebi, ja zahvaljujući olovci i boji prenosim na platno ili papir. Nekada to drugi razumiju, nekada ne. Ali najljepši osjećaj je kroz jednu sliku ili pjesmu nekome ispričati pola života.

 

Gde pronalaziš inspiraciju za svoje slike?

Ustvari, ja nikad ne tražim inspiraciju. Ona nađe mene. Uzme me za ruku, i vodi kroz rimu, kroz boju. I dobro me poznaje ta inspiracija. Pa često kad završim neku sliku shvatim, da to nije obična slika, već dio mojih snova.

 

Postoje li određene teme i motivi koji okupiraju tvoju pažnju prilikom slikanja?

Pažnju mi najviše okupira priroda. Svaki njen detalj. Dok sa slikama sprejem, tu su i siluete, ljudi, životinja, posebno vukova.

 

Na koji način se, prilikom stvaralačkog procesa, tvoje emocije reflektuju na platno?

Obično slikam kad sam puno emocija. Ako su te emocije vedre, energične, pozitivne, slika će biti puna boja, vesela i razigrana. Ako je to što osjećam mirno i tiho, a sve što zapravo želim je pobjeći u sliku, obično slikam prirodu i neko mirno mjesto, čiji mir mogu osjetiti čim pogledam sliku.

 

Imaš li određene planove u budućnosti vezane za slikarstvo?

Inače u životu, a tako i u slikarstvu, ne planiram već želim. Pa mogu reći da bih u skorije vrijeme željela samostalnu izložbu u svom gradu.

 

SPREJ NA PAPIRU

13

9

7

5

SLIKANJE NA PLATNU

7

6

4

Autor: Milica Milošević

Related posts