Razgovor o romanu „Misterij genoma“ Almira Alića u Parobrodu

Razgovor o romanu “Misterij genoma“ (Planjah,Tešanj 2023) Almira Alića, bosanskohercegovačkog proznog pisca održaće se u ponedeljak, 22. aprila od 19 časova u UK Parobrod. O ovom autofikcijskom vremeplovu, od kraja XIX do početka XXI veka, osim autora, govoriće beogradska književnica Mirjana Đurđević, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

“Misterij genoma“ je porodični, društveno-angažovani, biografski i Bildungsroman, koji je prošle godine nagrađen na konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

Almir Alić jedan je od najupečatljivijih autora srednje generacije na prostoru nekadašnje Jugoslavije, član P.E.N. Centra u BiH i Društva pisaca u BiH. Do sada je objavio romane i kratke priče, koje su prevođeni na engleski, nemački i makedonski: “Soliter Titanik“ ( V.B.Z Zagreb, 2006) “Piccolo Mondo“(Mediterran Publishing, Novi Sad 2009) “Boa u kokošinjcu“ (V.B.Z.Zagreb, 2009) “Volim crtati velika crvena srca“(Bosanska riječ, Tuzla 2014) “Godina pacova ( Planjah, Tešanj, 2018) “Proždiranje“(Eurografika, Zvornik, 2022) “Sjaj i beda tranzicije (Fabrika knjiga, Beograd 2023) Živi u Sarajevu.

Izvor: Parobrod

Related posts