Muzika animiranog ostvarenja „Profesor Baltazar“ na vinilu

Odabirom materijala i istovremenim izdavanjem čak dva albuma filmske muzike u ukupnom trajanju od preko 120 minuta, završen je višegodišnji proces restauracije i objavljivanja izbora iz preko 300 originalnih traka jugoslavenskog kompozitora Tomislava Simovića. Još od 60-tih godina prošlog veka, tu se muziku smatra izgubljenom, međutim, spasili su je u izdavačkoj kući Fox & His Friends Records

Oba izdanja potpisuje Simović, autor muzike za brojne jugoslavenske filmove („Da li je umro dobar čovek?“, „Narodni poslanik, „Quo vadis Živorade?“, „Imam dve mame i dva tate“, „Gosti iz galaksije“ i drugi), suradnik Radio Beograda i muzičar koji je najviše radio u domeni kratkog crtanog filma. Za svoj rad nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog filma Pula, a nagradu Oskar za film „Surogat“ podelio je sa Dušanom Vukotićem 1962. godine.  Također te godine „Surogat“ je nagrađen i na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, gde je osvojio nagrade za režiju, crtež, animaciju, scenarij i posebno – za muziku.

Dva objavljena albuma su „Profesor Baltazar“ i dodatno, dvostruki album „Zagrebačka škola animiranog filma (Originalni zvučni zapisi 1961-1982)“

Ploča „Profesor Baltazar“ uključuje nepoznatu produženu špicu serijala urađenu u džez stilu, te izbor tema iz deci poznatih epizoda u kojima je glavni lik profesor koji naukom i nenasilnim metodama rešava probleme meštana Baltazargrada. Prikazan je u mnogim zemljama sveta, od Amerike i Evrope, pa sve do Irana i Rusije, a posebnu popularnost uživa u skandinavskim zemljama. Tu su i dečiji hitovi poput „Hora životinja“ u kojima pevaju mačke i psi, kao i urnebesni pokušaj operskog pevanja iz epizode ​​„Krojač Silvestar” koju je Simović zamislio kao jugoslavensku verziju Florens Foster Dženkins.

Druga ploča koju je također komponirao Tomislav Simović, „Zagrebačka škola animiranog filma“, donosi muzičke teme iz 18 kratkih crtanih filmova čuvene Zagrebačke škole. Na tom albumu posvećenom temama iz kratkih crtanih filmova, nalazi se i muzika iz Oskarom nagrađenog „SurogataDušana Vukotića, zatim „DnevnikaNedeljka Dragića, „Poseta iz svemiraZlatka Grgića i brojnih drugih naslova. 

Uz veliko poverenje kolega animatora i autora serijala, kao i producenta Zagreb filma, Simović je komponovao muziku koja je razigrana, maštovita i dinamična, a žanrovski toliko slobodna da sa džez i orkestarske muzike lako prelazi u etno, elektroniku i eksperimentalnu akustičnu muziku. Pored samog Simovića, koji čak peva na određene teme i daje uputstva orkestru, na albumima se pojavljuju i brojni gostujući muzičari poput Ozrena Depola, koji je dao glas za „Surogat“, zatim Igora Savina, Zlatka Tanodija, Marijana Domića, Rajka Milosavljevića i drugih. Nijedna pesma na oba albuma nikada nije objavljena. 

Urednici oba izdanja, Leri Ahel i Željko Luketić iz izdavačke kuće Fox & His Friends Records, ovime nastavljaju rad na opusu kompozitora koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura, a koji je već objavljen na albumima muzike za film „Gosti iz galaksije“ (2017.). Nakon predstavljanja u Jugoslovenskoj kinoteci, urađen je i remiks-album „Posetioci iz galaksije“ (2021.) gde su Ahel i Luketić pozvali 11 umetnika iz 9 zemalja da reinterpretiraju Simovićevo delo sopstvenim kompozicijama. Svoje interpretacije muzike za prvi jugoslovenski naučno-fantastični film, dali su i Goran Vejvoda iz Francuske i Tapan iz Srbije. 

Dva nova muzička izdanja Tomislava Simovića distribuiraju američki Light In The Attic, holandska distribucija Clone NL i francuska Believe SAS. Za grafičku obradu izdanja zaslužni su Dejan Kršić („Zagrebačka škola animiranog filma“), sarajevski ilustrator Boris Stapić („Profesor Baltazar“) i Martin Peranović, dizajner dodatnih brošura za specijalna deluks izdanja štampana u 100 numerisanih primeraka. Ta izdanja moguće je poručiti samo direktno od izdavača na stranici foxandhisfriends.bigcartel.com.

Izvor: Fox & His Friends Records

Related posts