Balkan jazz kompozitora Tihomira Stojiljkovića

Kombinovanje žanrova i dodavanje raznovrsne stilistike ili načina izvođenja su deo beskonačne igre kojoj svi slušaoci imaju prilike da svedoče i da u njoj uživaju. I u tome nema ništa neobično. 

Ali kako okarakterisati jazz koji zvuči kao deo balkanske istorije, koji prevazilazi prostor i vreme, a naročito, jer jazz kao takav – donosi vetar sa drugih podneblja, obeležen drugom i drugačijom istorijom – koja sa životom na Balkanu, reklo bi se nema ništa zajedničko? 

Istorija ljudi koji su generisali jazz i istorija Balkana su tesno ispreplitane kao i sve što  je ljudsko, sve što živi i diše i što teži slobodi. 

Tihomir Stojiljković je kroz fuziju dva žanra, a samim tim i dve istorije, uspeo da nađe i muzički dočara paralelu između dva različita oblika postojanja, njihove patnje i preporodne energije, njihovih snova o slobodi koji svedoče o istoj kolektivnoj suštini. 

Koristeći klavir kao pomoćni medij, stvorio je (za sada) dva albuma posvećena ovoj tematici, ‘Solo’ i ‘Solo update“ – koja će biti upotpunjena trećim, koji je trenutno u produkciji. 
Nastupa zajedno sa perkusionistom Andrejem Krstićem i basistom Vladimirom Samardžićem, u sastavu koji je jednostavno nazvan “Tihomir trio”, i prema utiscima publike može se zaključiti da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poslušaje Zašto:

(Album 1) Solo :

(Album 2)Solo update:

Saradnje:

Tikark – Credits

Sajtovi;

https://tihomirstojiljkovic.com/home

Tikark

Related posts