Pavić u „Kosmosu“ – Počinju Dani Milorada Pavića

PAVIĆ U KOSMOSU
Dani Milorada Pavića 26. do 28. decembar 2023. godine
svi programi počinju u 19 sati

Milorad Pavić, čiji je Hazarski rečnik osvojio ceo svet i bio najpopularnija srpska knjiga dvadesetog veka, sada je u KOSMOSU.
To su naslovi koji bi se slavnom piscu veoma svideli. Iza njih se krije to da izdavačka kuća „Kosmos“ iz Beograda i „Nova knjiga“ iz Podgorice, koje objavljuju romane Milorada Pavića, osnivaju Pavićeve dane koji će se počev od ove godine održavati između dva Božića u više gradova. Prva tri programa su u novoj, atraktivnoj knjižari „Kosmosa“ na Novom Beogradu, u kojoj se najbolje stranice Pavićeve proze mogu čitati uz čaj ili kafu, degustirati uz gutljaj vina ili čašu konjaka, osetiti u čulima kao komadić sira ili savršen parfem, što će gosti večeri moći i sami da probaju u knjižari i bistrou Kosmosa.
Dođite da proverite šta u ovom ambijentu, uz ovakvu ponudu, o Paviću imaju da kažu domaćin ovih večeri prof. dr Aleksandar Jerkov i njegovi gosti:
uz čašu vina i komadić sira pisac i profesor emeritus Sava Damjanov, Pavićev nekadašnji asistent i naslednik na katedri, 26. decembra

uz šoljicu čaja i grancle pisac, esejista i teoretičar Jovica Aćin, jedan od prvih koji je video vrednost Pavićeve proze, 27. decembra

uz parfem iz Pavićeve priče profesorka Mina Đurić, najmlađi i najbolji stručnjak u nas za onu promenu koja se dogodila od Džojsa do Pavića, 28. decembra
Završno veče zatvoriće uspomena pisca, proučavaoca i Pavićeve životne saputnice Jasmine Mihajlović koja jedina zna tajnu tog parfema.
Pavićevi dani između dva Božića, sada u začetku, završiće se oko srpskog, pravoslavnog Božića polaganjem najnovijeg izdanja Pavićevog romana na tajno mesto u biblioteci. Publika će videti snimak skrivanja knjige, ali niko neće znati gde je ona. Onaj ko je jednog dana nađe, naći će u njoj i zapis o jednoj Pavićevoj tajni.

Foto: Pinterest

Izvor: Kosmos

Related posts