Maja Herman Sekulić ambasador 42. Svetskog kongresa pesnika

Nasa poznata pesnikinja, romanopisac, esejista, prevodilac I doktor komparativne knjizevnosti – Maja Herman Sekulic – ponovo je, po treci put, posle kongresa u Indiji I Madjarskoj, bila jedini predstavnik srpske poezije na veoma prestiznom 42. Svetskom kongresu pesnika (WCP). Ovaj kongres postoji vec preko 50 godina ali se zbog visih sila kao sto je pandemija nije uvek mogao odrzati u punom sastavu. Ovogodisnji kongres bio je jedinstveni dogadjaj – nedelju dana poezije, razmena informacija kulture, druzenja vise od 100 pesnika iz celog sveta. Na kongresu su najzastupljeniji bili predstavnici Kine, zatim mnogobrojni predstavnici zemalja Latinske Amerike, Indije I Izraela. U tu cast izdata je I impresivna pesnicka antologija pod nazivom „Moc reci,“ cije je izdanje posebno pozdravila predsednica dr Maria Eugenia Soberanis iz Meksika, kao pocetak nove edicije knjiga pod pokroviteljstvom Svetskog kongresa pesnika.

Kongres se odrzao od 22- 29. 9 na velicanstvenom brodu MSC Divina koji je vodio pesnike sveta Sredozemljem od Italije i rimske luke Civitavekija do Sirakuze na Siciliji do Valete na Malti I grckih ostrva Santorini I Mikonos sa povratkom kroz Mesinu, nazad do Rima.

U Rimu je 6. Oktobra Maji Herman Sekulic predata najvisa Citta del Galattea nagrada medju znacajnim italijanskim i svetskim imenima u kulturi I politici. Organizacija Verbumlandart pod vodjstvom knjizevnice Regine Reste, na celu sa uglednim piscem Serdzom Kamelinijem, a koja je pokrovitelj ove nagrade, slavi punih 10 godina postojanja I dobila je tom prilikom zlatnu medalju licno od predsednika Italije.Maji Herman Sekulic, koja je trostruki laureat ove nagrade za pesmu, knjigu poezije I izvrsnost u karijeri, ovom prilikom je u rimskom hotelu Kvirinale, urucena njihiva najvisa internacionalna nagrada za izvrsnost u svetskoj knjizevnosti i posebno za roman „U potrazi za Lolitom“, na engleskom. Ovaj roman je izasao u vise izdanja na srpskom, a uskoro se ocekuje i na italijanskom jeziku.

Po povratku u Beograd, Maju Herman Sekulić sacekalo je 8.10 u Smederevu priznanje Zlatni trag u okviru Despotove zakletve , udruzenja Raskovnik, upravo za zasluge u sirenju nase reci u svetu.

Related posts