Razgovor o romanu Zite Rucke „Kratak vatreni okršaj“

Razgovor o romanu Kratak vatreni okršaj (Prometej, edicija Reka, Novi Sad 2023. prevela Milica Markić) savremene poljske autorke Zite Rucke, održaće se u sredu, 18.10.2023 od 19 časova u UK Parobrod.

O ovoj neobuzdanoj, silovitoj i sočnoj životnoj priči pesnikinje, koja je prevalila šezdesetu, ispripovedanoj iz ženske perspektive, ironijsko-humoristički, govoriće Marija Nenezić, književna kritičarka i Milica Markić, prevoditeljka, uz moderaciju Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Tokom iste večeri, Snežana Kovačev, dramska umetnica pročitaće odlomke iz romana. Kritika je ocenila da je Kratak vatreni okršaj inelektualni izazov u pogledu leksike, mešanja stilova, složene, nebanalne konsturcije, koja pobuđuje na razmišljanje.

Zita Rucka (rođena 1964. u Varšavi) poljska pesnikinja, prozna i dramska autorka, dobitnica mnogih priznanja za svoj dosadašnji rad. Studije psihologije završila na Odseku za psihologiju Akademije katoličke teologije u Varšavi. Već debitantska poetska knjiga iz 1989. Pokretna stvarnost donosi joj književno priznanje “Jaroslav Ivašjkevič“. Romaneskni triptih Mezimica doktora Juzefa, Kratak vatreni okršaj i Meka tkiva, donose joj pre tri godine nagradu “Odra“, godinu dana ranije nagradu “Gdinja“ za Kratak vatreni okršaj, a 2021. priznanje Grifia, za roman Meka tkiva.

Za roman koji duboko istražuje život Smej se ako imaš zube, Ruckoj je nedavno, tačno 1. oktobra ove godine, na ceremoniji u Varšavi, uručena prestižna poljska književna nagrada – Nike. Dosadašnji dobitnici/ e ove nagrade koja se dodeljuje za različite žanrove, su i dva imena ovenčana Nobelovom nagradom: Česlav Miloš i Olga Tokarčuk.

Dobrodošli!

Izvor: Parobrod

Related posts