Završena 6. „Održiva arhitektura – Energetska efikasnost“

Šesti međunarodni kongres “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” koji je trajao od 6. do 8. oktobra, završen je juče u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Ovaj kongres obuhvatio je značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Vladimir Lovrić, predsednik organizacionog odbora Kongresa, uvodne večeri manifestacije se prisutnima obratio rečima: “Održivost je suštinska priča budućnosti sveta. To će biti krucijalna filozofija, misao koja nas vodi u budućnost, koja je zaista zakon i zalog za naše dalje ponašanje. Odluka da promenimo stvarnost i svet oko sebe uvek nas dovede do određenog ishodišta, razmišljanja, kao što mene vodi do misli Mahatme Gandija, da samo menjajući sebe možemo promeniti svet. Vođeni takvim putokazima na ekološkom putu promena, od egocentričnosti do ekocentričnosti, susreo sam širom sveta arhitekte koje su takođe od početka svojih profesionalnih karijera opredeljeni za održivu ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi. Mislim da je takva i većina vas ovde”.

Na otvaranju su dodeljene nagrade mladim arhitektima i studentima na 3. međunarodnom arhitektonskom konkursu MIKRO EKO KUĆA 2023.

Autor prvonagrađenog rada je Petar Rakočević, drugonagrađeni je autorski tim koji čine Aleksandar Marić, Nemanja Petković, Isidora Komljenović, Anastasija Šarenac, treću nagradu su podelili autorski timovi – Sara Nišavić i Dragana Mikavica; Bojana Ristivojčević i Nikola Ribarić.

Specijalne novčane nagrade dobili su Miljana Gotovac, autorski timovi; Ana Krivokapić i Martina Vukotić; Emilija Jović, Lara Dedić, i Isidora Brković; i Sara Kocić.

Specijalna studentska priznanja dobili su Noah Hrvatin, autorski timovi: Bogdan Medenica i Jana Milatović; Igor Iljić, Andrija Ilić i Danilo Ćorković; i Ajša Nuković.

Njihove radove publika je mogla da pogleda na izložbi koja se održava u okviru Kongresa.

Tokom dva dana Kongresa svoja predavanja je održalo 12 eminentnih arhitekata, glavnih predavača iz 10 zemalja sveta – Amrita Mahindroo (Engleska), Marshall Blecher (Danska), Eva Vaništa Lazarević (Srbija), Neno Kezić (Hrvatska), Natasha Deliyianni & Yiorgos Spiridonos (Grčka), Dominik Philipp (Austrija), Saša Čvoro (Republika Srpska), Mabel Miranda (Peru), Henrique Marques & Rui Dinis (Portugalija) i Stefano Pujatti (Italija).

Amrita Mahindroo iz Engleske je istakla: “Verujem da je ovo veoma važan događaj. Brzina promena u urbanim okruženjima sve više nas izaziva, a sa sve bržim pogoršanjem klimatske situacije, održavanje snažnog socijalnog sistema države i njene brige o rastućem stanovništvu na siguran i održiv način su od najvećeg značaja. Okupiti međunarodnu grupu arhitekata i urbanista da razgovaraju o ovim izazovima prilika je da učimo jedni od drugih, da proširimo svoju viziju onoga što funkcioniše i šta ne funkcioniše, kako da se suočimo s izazovima na načine koje još nismo razmotrili.”

Uz predavanja ovih gostiju Kongresa, tokom tri dana manifestacije na programu su bile i izložbe, kao i radionica umetničke arhitektonske fotografije.

Organizatori šestog izdanja manifestacije su bili:  Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Banja Luci. Realizaciju Kongresa sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Foto: Ljubiša Tešić

Izvor: KomunikArt

Related posts