Program SKC Kragujevac od 8. do 14. maja

Ponedeljak, 8. maj u 2000
Sala PMF
Performans – Tucanje kamena

U okviru predmeta Nemačka književnost 19. i 20. veka studenti germanistike četvrte i treće godine studija na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, obrađuju roman Tucanje kamena nemačkog autora Klemensa Majera.
Motive iz istoimenog romana, studenti germanistike FILUM-a pretočili su u dvojezični pozorišno-pedagoški performans. Počasni gosti predstave su pisac romana Klemens Majer i njegova prevoditeljka Bojana Denić koja je prevela ovaj roman.
Uloge:
Valentina Stojanović, Anđelina Dabović, Marta Jovanović, Magdalena Kovačević, Aleksandra Mijailović, Ana Mijailović, Jelena Pejić, Jovana Milošević, Kristina Perić, Tijana Starovlah, Stojanka Sekulić, Marta Raketić (četvrta godina studija)
Marta Ilić, Kristina Jovanović, Ana Radojković, Aleksandra Gocić, Teodora Marjanović, Milica Prodanović, Emilija Đukanović, Miljan Dučić, Ivana Petrović (treća godina studija)
Organizacija: dr Marina Petrović Jilih, Jelena Gojić
Pozorišni pedagog: Jelena Gojić
Nakon predstave planiran je after party i druženje studenata germanistike sa kolegama sa ostalih studijskih grupa i fakulteta.

Ponedeljak, 8. maj u 2100
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – Space Jam Vol. 3

Ovog ponedeljka na Jazz Monday programu imamo goste iz Niša i iz Novog Sada koji će za vas svirati fuziju raznih muzičkih stilova poput neo-soul-a, funk-a, jazz rock-a i world music-a.

Space Jam Vol. 3 čine:

Marko Kasumović- trombon
Đorđe Hartl- bubanj
Nemanja Teofanović- gitara
Nemanja Ristović-bas gitara
Aca Pejčić- klavijature i saksofon

Utorak, 9. maj u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Zveri

Od ovogodišnjih 17 nominacija koje je film Zveri imao na dodeli Goya nagrada, osvojio je čak 9 nagrada uključujući i onu za najbolji film i režiju. Na FEST-u je osvojio nagradu za najbolji scenario.

Antoan i Olga, francuski par, već duže vreme živi u malom selu u Galiciji. Bave se ekološki odgovornom poljoprivredom i sve deluje idilično dok ne uđu u sukob sa susedima. Sukob koji će eskalirati velikim nasiljem.
Film Zveri je smešten u Galiciji, regionu intenzivne lepote, koji je omeđen duboko ukorenjenim tradicijama koje tinjaju vekovima, i modernim kapitalističkim zamasima (ponekad prerušenim u ekologiju), te odmah i izborom mesta radnje delo otkriva paralelizam, lep i brutalan. Dramski sukob nazire se iz predstavljanja samih likova, poluskrivenih u polumraku seoskog lokala, gde meštani igraju domine dok stranac sluša njihove priče.
Iako dele teritoriju, razdvajaju ih navike, principi, jezik, životni planovi i pre svega, suštinsko nerazumevanje. Ovaj nedostatak razumevanja će se povećavati i, poput lonca pod pritiskom, unositi neizvesnost u živote francuskog para koji živi u planinama severozapadne Španije.
Komšijske nesuglasice između protagonista i antagonista postepeno eskaliraju sve dok ne izbije ono što se osećalo od prvog minuta (a to čekanje je posebno mučno).

Sreda, 10. maj u 1900
Kontakt galerija SKC
Razgovor o romanu Karneval bola – Karlo Astrahan

U svom drugom romanu „Karneval bola“ Karlo Astrahan pokazuje da ume vešto da ispriča priču. A priče ne bi bilo bez tajnovitosti, odvažnosti i neizvesnosti. Sve tri stvari potrebne su da bi se čitalac „odvojio“ od ovog sveta i uvukao u tkivo pripovesti koja ga vodi od carskog grada Konstantinopolja do ostrva Sveti Ivan i dalje. Najpre se susrećemo sa tajnovitošću. Ključ tajnih vrata valja sakriti između korica, a kožnu knjigu staviti u temelj kuće izgubljenih duša.
Šta ovo znači, saznaće čitalac koji, bez sumnje, neće primećivati kad okreće stranice. Njegov saveznik na ovom poslu biće odvažnost onih koji uporno tragaju za „zlatnim runom“, a do poslednjih stranca knjige držaće ga neizvesnost koja povezuje vekove. Kada roman završi, čitalac bez sumnje neće znati da li da ga čita izpočetka ili da ga odmah preporuči narednom čitaocu.

Aleksandar Gatalica, književnik

Karlo Astrahan, urednik programa u Biblioteci „Milutin Bojić“, romansijer i pripovedač. Urednik redovnih programa biblioteke, „ Slobodno kod Bojića“, „Biblioteke u oblacima“, „Čajanka u 7 kod Bojića“ i „Bojićev poetski kutak“. Objavio roman „ Paganska knjižara“ 2009 godine za „ Evro đunti“, roman je imao tri izdanja i novelu „Pustolovine Stefana Hajdina“ 2018 za Narodnu biblioteku Zvornik.
Idejni tvorac kultne organizacije „Klub 9“, nastale 2003 godnine, koja je izvršila ogroman uticaj na sve kasnije umetničke asocijacije multimedijalnog karaktera. Godine 2011 postao je predsednik Udruženja umetnika Srbije. Osnivač tradicionalnih vajarskih kolonija u Prolom banji, Soko banji, Lukovskoj banji i Beogadu. Bio je urednik u „Književnoj reči“ i časopisu „Kult“, a sada je jedan od urednika u Fokus vestima i Book & Roll magazinu. Diplomirao je marketing na Ekonomskom fakultetu.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts