Serija „Mare of Easttown“ – Kejt Vinslet briljira u mračnoj kriminalističkoj drami

Mračne krimi-drame koje nemaju glamurozne lokacije postale su žanr za sebe. U jednoj od najboljih takvih HBO kriminalističkih drama, Kejt Vinslet se vraća u svojoj prvoj velikoj “TV” ulozi od osvajanja Emmy nagrade 2011. godine za mini-seriju “Mildred Pierce”, Toda Hejnsa. Naravno, Kejt Vinslet je i u “Mare of Easttown” lagano “objasnila”, pa su nagrade bile neizbežne.

Nekoliko reči o našoj dami. Kejt Vinslet nije samo sjajna glumica i prirodno lepa žena, već i prelepo peva (pesma “What If”), ali smo navikli da nas “kupuje” uglavnom filmovima. Rođena je u Readingu na jugu Engleske, a njeni roditelji su se takođe bavili glumom, kao i dve sestre, doduše, ni približno uspešno kao ona. Kejt je rano počela da pokazuje interesovanje za glumu, pa su je sa 11 godina roditelji upisali u školu glume, a vrlo brzo dobija i prvu ulogu u pozorišnoj predstavi. Priča se da je Kejt tada sve prisutne oduševila svojom prirodnošću i lakoćom sa kojom je savladala tekst. Međutim, daleko od toga da je put do slave bio lak, posebno jer je kao dete imala probleme sa težinom, ali njena upornost i strpljenje je nagrađeno. Tokom tinejdžerskih godina se pojavila u preko dvadeset predstava, u kojima je često igrala ključne uloge, a TV debi je stigao 1991. godine u naučno-fantastičnoj seriji “Dark Season”, kada je imala 16 godina, dok je filmski debi imala u filmu “Heavenly Creatures” (1994), koji joj je doneo priznanja kritike i publike i otvorio vrata u filmski svet. Kejt je kasnije lako dobijala uloge kroz karijeru zbog svog velikog glumačkog talenta. Ređale su se uloge kroz razne žanrove, rasla je kao glumica i, iako je osvojila Oskara (film The Reader), najviše slave joj je ipak donela uloga u filmu “Titanic” (1997) – tu je dobila nominaciju za Oskara. Od samog početka kritičari su sa najvećim ocenama ocenjivali njenu glumu, te je svima postalo jasno da kamera naprosto “obožava” Kejt Vinslet. U seriji “Mare of Easttown” ona nije glamurozna, nego utučena žena koja ima pune ruke posla, kako kod kuće, tako i na poslu.

Dakle, danas Vinsletove glumačke veštine već dobro znamo, a to je ključno ovde u “Mare of Easttown”, vrlo brzo ćemo otkriti i zašto je to tako. Ovo je TV serija koja uspeva da se izdvoji u ovom žanru, odnosno spada među kvalitetnija ostvarenja, što nije nimalo lako, jer se serije ovog tipa (ili makar sličnog) snimaju na vagone. Ali, HBO nas je počastio sa nečim što vredi gledanja, posebno se to odnosi na lik Mer s kojim je Vinslet napravila izvanredan posao. Uloga detektiva kojem propada karijera je tradicionalno muška, međutim, ovde je drugačije. Od prve epizode imamo mnogo likova, što starijih, što dece, ali ćemo saznati ko su svi i u kakvom su srodstvu jedni s drugima. “Mare of Easttown” ima 7 epizoda, kreator serije je Bred Ingelsbi, autor filmova kao što su “Out of the Furnace” (2013) i “The Way Back” (2020) – za oba je napisao scenario, dok je za režiju zadužen Kreg Zobel (“The Leftovers”).

Istaun je malo mesto u predgrađu Filadelfije gde se svi poznaju i svako ima neku tajnu. U tom mestu živi i naša glavna junakinja, ona je Mer Šihan (Kejt Vinslet), nekada voljena sportistkinja, a danas policijska detektivka, međutim, nije joj lako, utučena je i očajna.

Razvedena, i sa nekoliko generacija pod svojim krovom – majkom Helen (Džin Smart), ćerkom Sioban (Anguri Rajs) i unukom – Mer je pod stalnim pritiskom, a problemi se samo gomilaju u njenom životu. Pod pritiskom je zbog nerešenog slučaja jer je pre godinu dana nestala tinejdžerka, a Mer nije uspela da sazna šta joj se dogodilo. Da stvar bude gora, tinejdžerka koja je nestala je ćerka njene školske drugarice i nekadašnje saigračice iz košarkaške ekipe u kojoj je Mer bila zvezda i donela svom gradu titulu.

Već u prvoj epizodi policija će pronaći telo još jedne lokalne tinejdžerke (mlade devojke odjednom počinju da završavaju u okolnim potocima ili nestaju bez traga), ali ovog puta Mer na slučaju neće raditi sama. U pomoć joj je poslan detektiv iz grada koji se upravo proslavio rešavanjem sličnog slučaja. Svi njeni privatni problemi, haotičan i nesrećan život, nadovezat će se na sve probleme na poslu, a mala lokalna zajednica u kojoj svi sve znaju, sve više će gubiti poverenje u nju. Ali, isto tako, novi slučaj daje joj priliku da popravi svoju reputaciju.

Mer ima puno razloga za brigu i možemo razumeti zašto se oseća loše; saznajemo da joj je sin izvršio samoubistvo, njen bivši suprug se uskoro ženi s drugom ženom, njena majka koristi svaki sekund da joj nabije neki osećaj krivice za nešto i pod pritiskom je da reši slučaj nestanka. Teško da može gore od toga, a jasno nam je od početka da ona nije jedna od onih glamuroznih žena (bez šminke na licu), već obična žena koja je imala tu (ne)sreću da joj životni poziv bude policajka. 

Reklo bi se da je “Mare of Easttown” žanrovski koktel, ali ona je, pre svega, drama – životna priča ispunjena teškim trenucima, porodičnim tragedijama, odnosno više studija lika, pa sve ostalo. Krimi element dolazi tek od druge epizode, biće tu i iznenađenja, a priča se fino gradi, pametno, dubinski, te sve to upotpunjuje dobra režija. Opet, sve bi to palo u vodu, da Vinslet nije žena koja je stvorena za velike stvari. Pa čak i da se nađe neko kome serija nije “legla”, teško da će zamerku moći da traži u pravcu Vinslet.

Iako je Kreg Zobel hteo da menja neke stvari, pre svega, da “ulepša” Mer u seriji, Vinslet je odbila ulepšavanje svog tela jer je smatrala da njenom liku treba dozvoliti da izgleda baš kao što je i zamišljen u scenariju. A dobili smo upravo to – njen lik izgleda kao prava sredovečna žena. Takođe, insistiranje da njen lik bude vrlo realan značilo je da se kupljena garderoba koja će se koristiti u seriji ostavi zgužvana na gomili na podu u prikolici i ne pegla kako bi odeća izgledala dovoljno istrošeno.

Kada se svede račun na kraju, možemo reći da se radi o vrlo kvalitetnoj seriji. Priča, realistični likovi, sumorna atmosfera i fotografija su na nivou, sve fino upakovano za jedno vrhunsko kinematografsko iskustvo. Kejt Vinslet je, naravno, zvezda kao Mer, žena kojoj se mnogo toga lošeg izdešavalo u životu. Njena frustracija je vidljiva na licu, izgleda veoma umorno i iscrpljeno, pa i ne čudi što je uverena da je ceo njen život potpuni promašaj. Istaun nije idealno mesto za život. Mer nije idealna detektivka ili možda majka. Ali, lako ćemo sve to voleti.

Autor: Marko Jovanović

Related posts