Svet se menja, neminovno, daleko doseže – nije sporno

Praviti paralelu između muzičkih festivala, zajedničkih izložbi i promocija zbirki knjiga logično je. Staviti u isti kontekst stvaralaštvo različitosti i nenametljivo otkrivati nova lica u pojedinim delatnostima ne samo da je privlačno već je i korisno. Na jednom mestu možete uporediti, uživati, sagledati svu raznovrsnost umeća i izvedbe. Pošto umetničko stvaranje nije ništa egzaktno, i ono što drugi vrednuju manje, vi možete vise, ili čak najviše, izazov je koji se ne propušta. Starost aktera je nebitna. Svakome je na volju da ustanovi šta želi, čak o tome i polemiše zastupajući do kraja svoj stav. Regrutovanje mladih kadrova, u svim pomenutim oblastima, obećava. 

Uživanje u zvuku, pojedinom instrumentu ili orkestarskom saglasju, jedinstvenom glasu ili horskom pevanju, slikama na platnu, akvarelima, ulju, grafikama, skulpturama, u realnom svetu ili imaginarnom, u pričama, pesmama, aforizmima… različitih ljudi, stvaralaca i izvođača, ne samo da je zanimljivo već je i višeslojno inspirativno. Prostor u kome se događaj dešava može, a i ne mora biti bitan, može biti u zatvorenoj prostoriji, sali, ili na otvorenom, može se odvijati i virtuelno. Scena, podijum, zid, štafelaj, mikrofon, ili bez njega, zaokružuju sveukupnu sliku koja muti emocije i u pozitivnom i u negativnom pravcu. Nekada je sadržaj iritantan, nije po posmatračevom ukusu, nekada je krajnje poučan, nekada je ugođaj prijatniji, nekada ima incidenata, posećenost je ili velika ili mala, reakcije burne ili sasvim izostanu… Sve su opcije u opticaju. Neko preferira klasiku u odnosu na modernost, neko sublimaciju svega. Pronaći ćete religioznost, atipičnost, nesvrstanost… Kvalitet je na prvom mestu. Ko uspe da iz sebe iznedri najbolje i to podari potencijalnoj publici, ljubiteljima, kolekcionarima, čitaocima… kotiraće se visoko. Prodornost u svet zavisi od marketinga, od umešnosti predstavljanja svog lika i dela, a neretko se desi da nema ličnog opterećenja tako nečim. U krugu istomišljenika možda dođe do blage zavisti, do buđenja takmičarskog duha, do usavršavanja svog sluha…  

Svaki individualac koji iz sopstvenog zadovoljstva preda svoje misli stopostotno onom što ga zaokuplja kreativno, ostvari najviše. Iz svoje dubine kad stvara, ne uspeva trag istine da zavara.  

Ideja priznavanja različitosti, toleranciju mišljenja budi jer nepodudarni smo već na rođenju, svi ljudi. Što jedan može, drugi ne ume, ne pada mu na pamet ni da proba, što jednog interesuje bezgranično, drugoga ne gane, jedni slušaju tonove tihe, drugima bučna muzika uvu prija, čitava jedna papazjanija. Nekome inspiracija noću dođe, drugom se čula jutrom snažno bude, otvorene oči i uši za sva saznanja i sve zalude. Vrednom rukom rađene figurice, makete, statuete, kipovi, tapiserije, svi van serije, staju na pobedničko postolje interpretacije društva koje šundom ne truje. Evociranja, eksperimenti šta sve u moderan svet „zlatne ruke” mogu doneti? 

Misao britka prija, papir kad beli zaseče, ko okreće stranice brže – eto radosti veće. Zaintrigiralo ga je slovo, i reč svaka do druge reči, o rečeničnim celinama šta dodatno reći? Sve što vijuge moždane pokrene, slutim, vredno zabeleške je. Listovi, platna, zvuci u vremenskoj su trci. Menjaju nam se afiniteti i ukusi, mnogo šta vrzino kolo zamrsi. Menjajući se, menjamo svet, malo-malo neki zaokret. Na izložbu ljubavi i pažnje, u svakom obliku, mnogo toga stane. Autorsko carstvo robotika teško menja, eksperimentalnih pomaka ima bez, za suptilne duše, vidnih uspeha. Neposedovanje topline i razumevanja u isti koš sve sabija. Svi kreatori su podjedanko odgovorni, iz ma koje oblasti pristižu. 

Suze, neka radosnice budu i kad se nađemo u čudu. Pratim pomno menjanje neminovno. Dnevni red hvata kontinuirano rastući zalet. Zaljubljenici u umetničke forme još će štošta da vole. Nestereotipna senzacija neodoljivo nadire lajv strim koncertima, centrirana stvarnost ˗ udarnost na koju  misao prva računa,  bez sugerisanja krajnjih rezultata zaključnih narativa. Posložiti jednog do drugoga, sa mnogo povoda, u jednu zbirku/antologiju, u jedan izložbeni prostor/galeriju/zgradu, muzej/biblioteku/pozorište/dvoranu… umetnost je na dlanu.

Putovanje kroz lepotu može da počne, bez vremenskog ograničenja jer i kad zatvorite knjigu, ugasite televizor, odete kući nakon koncetra ili izložbe, u vama vri od emocija. Ko je tu pobednik, svako za sebe izmagija, prognozom se ne bih bavila.

Autorka: Snežana Marko-Musinov

Foto: Pinterest

Related posts