Ljubav u doba korone

„U nevolji stiči znanje i čuvaj imanje“! Mudrost je koja obavezuje. Pre svega da tragamo za skrivenim prostorima ljudskosti iz kojih možemo izlučiti ono malo motivacije koja prevagne vrlini, a zatim, da crne misli odložimo. Obavezuje nas i da nam znanje pomogne u farisejskoj buci. LOŠE STRANE STVARI polaze od vere da je ljudskost neupitna i da joj promišljanje samo doprinosi

Naslov je trivijalno neoriginalan. Ugledni štampani medij prenosi vesti iz srca Gordog Albiona, sedišta krune svih kruna i postojbine svih prava na čast, ugled, slobodu, dvodomu demokratiju, ulice profita i lako rasklopivih mostova, da je boravak u istom zatvorenom prostoru lica koji prethodno nisu zasnovali zajednicu života, krivično kažnjiv. Izuzetak čine susreti razvedenih roditelja.

Dakle, ako se u doba korone nađete ili zateknete u zatvorenoj prostoriji sa licem sa kojim niste prethodno ustali od stola ili iz postelje, postajete kriminalac. Razlog za izricanje tako drastične zabrane pronađen je u zaštiti najviše vrednosti: života i zdravlja. Zajednica života je širok pojam ali, sudeći po prethodnoj fazi kreativnosti, zabrana se odnosi na parove koji su intimni jer su oni pozivani da karantin provedu u istom prostoru ili da se privremeno razdvoje dok traje epidemija.

Apel nije urodio plodom a sila se tradicionalno u tradicionalnom društvu smatra najefikasnijom merom zaštite. Dakle, nema slobodne intime, samo prijavljene na adresi zajedničkog boravišta. Sledstveno tome, ljubav je zaustavljena u mogućem začetku. Mora se zadovoljiti slučajevima u kojima je pravovremeno pustila korene i obezbedila fizički prostor trajanja radi jačanja specijalne i generalne prevencije zločina.

Nekoliko stranica nakon ove vesti, iz postojbine banaka, mlečne čokolade sa medom i bademima, ručno izrađenih besprekornih časovnika, najlepših jezera i predivnih pejsaža, stiže iznenađenje u obliku vesti da su asocijacije seksualnih radnika koje okupljaju najveći broj bordela apelovale na svoje radnike i korisnike njihovih usluga da za vreme epidemije ujednače vreme trajanja jedinične preduzetničke inicijative na petnaest minuta, da obavezno menjaju posteljinu, da ne dodiruju lice, nose maske sve vreme trajanja usluge i da se ograniče na poze pružanja usluge koje garantuju relativno društveno razdvajanje.

Moja baka imala je svojevrsnu jezičku pedagošku preporuku da se u životu ugledamo samo na najbolje, najuglednije i najrazvijenije kulture a ne na budale. Svakako nije mogla da vidi toliko daleko i da nam ostavi prostor za rezervu u izoboru uzornosti kada su modeli nesporno razvrstani u grupe na koje se treba ugledati. Nije naslov ovog teksta najtrivijalnije što se u njemu može pročitati.

Autor: Đorđe D. Sibinović

Izvor: Sedma sila

Related posts