Svaka čast!

U razgovoru je  priznala da joj je i samoj trebalo dosta vremena da prihvati smenu oblačnih i sunčanih intervala u vrlo kratkom vremenskom roku. Činilo joj se da bi lakše podnosila i jedne, i druge, ako potraju. Da je ili plima, ili oseka, ne njihova stalna promena. Taman počne da se raduje dobrom, kreće loše. I kad se čini da nizbrdica ni neće da se zaustavi, preseče je novi osunčan talas. Za nijansu ohrabri, kad eto ti po starom. Vraća se nelagoda. Tako stalno. Žalila se, asocirajući na dobijeni osmomartovski cvet, sutradan uvenuo u vazi: „Ne stigneš da se privikneš na lepotu, već senka na nju padne.”

Uobičajena procedura: titraji radosti smenjuju se sa treperenjem negativnih zbivanja i promišljanja. Nikako da posložiš, što smeta odbaciš, rasteretiš se, zanemariš. Nikad baš sve na svom mestu ne biva. Sve te dotiče: i ono pozitivno, i ono što čini da se nađeš pred nedoumicom kuda dalje. Kako prebroditi prepreku najbezbolnije? Kako nedopustiti da se osetiš slomljenim? Lavirint se produbljuje. Nesklad se novi rađa. Širom otvorena vrata za psihosomatske bolesti. Tek za psihohondre, dušu dalo.

Zato ti, ne časeći časa, namerno podebljaš kožu i eto te oslobođenog od muka. Potrudiš se, i teraj. Naravno, nije isprva lako. Stalno neke začuđujuće prepreke na putu. Naučiš da ih zaobiđeš, gurneš u stranu, preskočiš, ako treba i iz zaleta; krčiš li krčiš, od prašume, kako si krenuo, malo će ostati. Ako ti hobi, ili čak posao, dopušta da nađeš lufta, da brige u svoju prednost pretvoriš, alal vera. Bravo, bravissimo! Palac podrške gore. Šta te briga kako će Mika i Žika reagovati. Moguće da neće ni primetiti tvoje kameleonstvo. Malo si tvrd, malo mek. Malo poslušan, malo razuzdan. Malo na ovoj, malo na onoj strani. Ta, imaju i ostali svojih problema, ne sumnjaj.

Ograničenog životnog veka, što bi vodili tuđu, pojedinačnu, brigu? Globalisti su to. Njihova pokretačka snaga je višeslojna i daleko viših ciljeva kada je planeta u pitanju. Analize im se ne odnose na minorno, već na maksi plan. U njemu, ti si, kao jedinka, samo neznatna čestica u univerzumu. To što je tebi samom provokativno i uzbudljivo na dnevnom nivou, oni podižu na duži period, orijentišući se ka budućnosti. Pretpostavka skepticizma ne poprima epohalne razmere, ali ničeg nema zdravo za gotovo. U prvom planu nije besmisao. Koncentrisani na uspeh, probleme skoro da ne vide. Blago takvima.

Autorka: Snežana Marko-Musinov

Related posts