Intervju: The Bestbeat – U Novoj godini „Just let it be“

            Datum 22. novembar 1968. godine ostaće upamćen u  našoj istoriji (dragi čitaoče nije u pitanju kovanica „novija srpska istorija“ , već ona prava istorija iz udžbenika, znaš na šta mislim) kao dan kada je izdat „White album“ najveće popularne liverpulske četvorke The Beatles. I upravo tim povodom, 21. decembra  ove godine, koju ostavljamo iza sebe (rekla bih napokon, ne podnosim parne brojeve), Čupava Keleraba uputila se u Dom omladine, na proslavu pedesetogodišnjice White albuma.

            Naš najpopularniji tribute sastav Beatles-a, „The Bestbeat“ je ovog puta obeležio rođendan White ploče, koja se smatra jednom od najuticajnijih ploča svih vremena. Iako ovo deluje pretenciozno, ja ću biti još pretencioznija i vrlo subjektivno i odrešito ću morati da kažem da su The Beatles-i najveći bend svih vremena. Upravo zato što je popularna četvorka o jako komplikovanim i teškim temama u ključnim političkim momentima, pisala i govorila-pevala na jedan magično zavodljiv način, razumljiv svima, nezavisno od našeg klasnog staleža i svih ostalih aspekata koji nas svakodnevno pozicioniraju tamo ili vamo, jedina sigurna tačka su nam od svog nastanka bili upravo oni. A danas, njihovu tradiciju verno, o da itekako verno i autentično, nastavljaju naše Bube, srpska četvorka The Bestbeat koje su Čupavoj Kelerabi poverile kako su u stvari i nastali: U ono neko vreme, pre Youtube-a, Damjan (Paul) je gledao neki dokumentarac o Beatle Week-u u Liverpool-u… Kao veliki fan lika i dela Beatles-a, oduševljen, počeo je da skuplja ekipu da napravi nešto slično. Bilo je to davne 2005. godine.

           

Sada zastanimo na trenutak, i čestitajmo našim Bubama koje postoje već trinaest godina i osvetljavaju obraz naše zemlje poput velikih sportista, glumaca, umetnika i ostalih značajnih delatnih genijalaca. Oni uistinu poboljšavaju našu sliku na mnogim meridijanima, zato sklopite svoje ruke u aplauz i udarite dlanom o dlan tako da pukne. Jeste li? Jače, i neka to postane Vaša tradicija u 2019. godini. Hajde da obraćamo pažnju na talentovane, pametne, divne, poznate i nepoznate, autentične i delatne ljude koji od svog života prave igru čiji se odjeci daleko čuju. Baš zato što su nam usta puna o srozavanju vrednosti i moralnih pigmeja iz TV kutije, Čupava keleraba će se uvek potruditi da Vas usmeri ka ljudima i događajima koji zaslužuju gromoglasan aplauz. 

            Kada smo otišli na koncert The Bestbeat-a, imali smo osećaj kao da je vreme stalo i kao da smo kroz vrata sale ušli u vremeplov. Gledajući iz daljine, činilo se kao da se liverpulska četvorka vratila u punom sjaju, a publika je bila euforična. Raspon godina bio je, ali doslovno, od najmanjih do najstarijih. U Domu Omladine već nekoliko godina pravimo koncerte posvećene 50-godišnjici nekog izdanja Beatles-a, i svaki koncert je rasprodat. I ove godine je bilo krcato, puno mladih ljudi, što govori upravo o tome koliko je muzika Beatles-a i dalje aktuelna, rekli su naši The Bestbeat-ovci.. A onda smo zastali na trenutak i upitali naše The Bestbeat-ovce kako su dočekani u Liverpulu: Bilo je ljudi iz celog sveta, i prilično su nas dobro prihvatili i ishvalili. Nastupali smo čak 14 puta, i uvek je bilo krcato. Sjajno iskustvo. Čak su sa nama podelili i jednu od mnogobrojnih anegdota iz Liverpula: Bilo ih je jako mnogo, ne znam za koju da se odlučim. Možda je najsimpatičniji bio nas ulazak u hotel kad smo stigli u Liverpul… svi članovi su ušli, i dobili instrukcije gde da idu, dok je poslednji ušao bubnjar… još uvek uspavan od puta, dezorijentisano je gledao levo-desno, kada mu se recepcionerka obratila sa: “Oh, you must be the drummer!” 🙂

            I tada smo možda potpuno epifanijski shvatili da možemo da se ne slažemo ni oko čega i da je moguće da postoji generacijski jaz, drugačiji jezici kojim govorimo, okolnosti u kojima živimo, ideologije u koje verujemo, ali ono što nas svakako okuplja jeste muzika The Beatles-a. I kako ne bi ispalo da sam potpuna fatalistkinja i da preuveličavam stvari, pitala sam za mišljenje prave ljude, naše Bube zašto su The Beatles-i i dalje aktuelni: Zato što je to pre svega jako kvalitetna i svestrana muzika, koja je prošla test vremena. Toliko toga su uradili za tako kratko vreme (od prvog do poslednjeg albuma svega 7 godina), i bili su inspiracija svim umetnicima koji su došli na red posle njih. Uticaj koji su napravili nikada neće izbledeti.

           

I zaista, uticaj The Beatles-a nikada neće izbledeti. Tekstovi njihovih pesama mogu biti napravljeni kao manifest za život sa smislom. Zato dragi čitaoče, ako se ikada nađeš u nekakvoj nevolji ili bezizlaznoj situaciji, samo pusti Let it be i sve će proći. Znam zašto ti to govorim, jer ako je pomoglo Paulu McCartney, zašto misliš da neće pomoći i tebi? Davnih dana, Paul McCartney je bio pod velikim stresom i kada je otišao da spava, u snu se pojavila njegova majka Meri, a sve je bilo baš kao i u pesmi: When I find myself in times of trouble/ Mother Mary comes to me/ Speaking words of wisdom, let it be/ And in my hour of darkness she is standing right in front of me/ Speaking words of wisdom, let it be/ Let it be, let it be, let it be, let it be/ Whisper words of wisdom, let it be/ And when the broken hearted people living in the world agree/ There will be an answer, let it be/ For though they may be parted, /there is still a chance that they will see/ There will be an answer, let it be/ Let it be, let it be, let it be, let it be. . .

        

Zato dragi čitaoče, u narednoj godini umesto da neprekidno brineš- pobrini se ili pusti da stvari idu svojim tokom, a ti uživaj u svakom momentu svog života, naravno uz kvalitetnu muziku. Ponekad uključi režim „mute“ i nastavi da uživaš. Srećnu Novu godinu želi ti tvoja Čupava Keleraba. 

Vidimo se u sledećem tekstu, sledeće godine.

Ps.

 A ako ne, onda Just let it be i to će biti dovoljno.

Autorka: Nevena Šaulić

Foto-izvor: Iva Tanacković

Related posts

Leave a Comment