Reportaža sa Festivala alternativne kulture u Knjaževcu: FAK. – Juuu!!!

Ma nema iščuđavanja, manifestacija se zove tako kako se zove: FAK.

Skraćeno od?

Festival alternativne kulture.

Bio je to peti po redu FAK.

Оdržan је u Knjaževcu, 21. jula 2018.

A na kojoj lokaciji je tačno održan?

Kad krenete iz centra Knjaževca prema Zaječaru i čim pređete most na Trgoviškom Timoku, odmah tu sa leve strane ima jedna velika livada (sad je nazivaju stejdž, mada bi tu mogao i amfiteatar da se napravi, samo da se na kosini između puta i livade nameste klupe i stolice) – e tu se održava FAK, a neka mi ne zameri lokalno stanovništvo (a sigurno mi neće zameriti oni koji su tako lepo umeli da se našale na svoj račun i da od te šale naprave čitavu manifestaciju), ali naselje gde se FAK održava zove se: Prc-mala.

Jasno je da se naziv naselja i naziv manifestacije odlično uklapaju i koegzistiraju kao jedno, pa je tako Prc-mala postala deo srpske, možda i balkanske mape letnjih festivala kada je engleska varijanta njenog imena iskorišćena za (skraćeni) naziv događaja koji iz godine u godinu dobija sve ozbiljniji status, premda je nastao kao plod entuzijazma lokalnih (mada nisu svi bili iz Prc-male) muzičara i, da kažemo tu šablonsku odrednicu, ljubitelja kvalitetnog zvuka.

Odmah da priznam, nisam baš među tim ljubiteljima, a jedini put sam ovu manifestaciju posetio pre dve godine, dok ove godine zaista nisam mogao da odem, naravno iz opravdanih razloga.

Mada, i da sam mogao da odem, ne znam da li bih otišao.

Da se odmah ogradim: ne bih otišao ni na drugi kraj grada, gde je te iste večeri koncert držala pevačica turbo-folk muzike Mira Škorić, i to u okviru Festivala kulture mladih Srbije (koji takođe nisam ispratio kako dolikuje).

Okolnosti su bile takve da se može reći kako je FAK ove godine bio neka vrsta kontre jednoj mnogo masovnijoj (uslovno rečeno – jer masovnost je u Knjaževcu relativna) i moćnijoj (u političko-estradnom smislu) manifestaciji.

Nego, zašto uopšte sve ovo pišem i komentarišem kad nisam bio prisutan ni na jednom od spomenuta dva događaja?

E, pa da ovde malo parafraziram francuskog filozofa Voltera.

(FAK. Mira Škorić. Volter!)

Kažu da je Volter rekao nešto u stilu: Ne slažem se sa vašim mišljenjem, ali ću se do kraja života boriti da to mišljenje slobodno iskažete.

Možda to i nije rekao Volter, ima podataka da mu je citat greškom pripisan, ali kako god, ja kažem sledeće: nisam veliki ljubitelj ni jednog ni drugog događaja koji su se u Knjaževcu zbili 21. jula, ali bih se, kada bih bio u prilici (odnosno, kad bih bio lokalni moćnik), svim silama zalagao da se ovakve manifestacije održavaju još dugi niz godina.

Posebno bih se zalagao da Knjaževac posećuju u što većem broju bendovi kakav je novosadski Atheist Rap, ali i da se mladi što više organizuju i formiraju nove grupe poput već čuvenog (makar na lokalnom nivou, mada verujem: i šire) sastava School Bus, koji na FAK-u nastupa od samog početka, dakle sada peti put.

Osim grupa Atheist Rap i School Bus, manifestaciju su svojom muzikom obogatili i negotinski bend Fubar, zatim niški elektro-gitarski duo Zero Two, kao i još jedan knjaževački sastav – Good Ol’ Bastards.

I to je sve što znam, mada sam čuo, a u nekim komentarima na društvenim mrežama i pročitao, da su u jednom momentu reagovali organi reda – jer je bila prijavljena masovna tuča!

Stvarno ne znam da li je to bila prava tuča, ili ipak samo šutka, dakle pojava koja je sasvim normalna za muziku kakvu FAK neguje i promoviše.

Naravno, mogli ste već da pretpostavite, nisam baš neki veliki ljubitelj takvog veselja, ali ko voli – nek izvoli, ne treba ga prekidati dok je u transu.

Da ipak sve okrenemo na pozitivno: i neočekivana pojava organa reda valjda dovoljno govori o nivou bezbednosti u našem Knjaževcu!

E, sad stvarno ne znam više ništa, a ako vas zanima, informišite se na lokalnim knjaževačkim medijima – i to imamo, čisto da se zna…

A kad je meni bilo predloženo da napišem nešto o ovoj manifestaciji, samo sam rekao: FAK!

 

Autor: Dušan Milijić

Related posts