Intervju: „Rok kamp za devojčice“ – manifestacija koja osnažuje buduće rokenrol muzičarke

Za devojčice važi stereotip da su nežne, a za rok da je poprilično grub i tvrd žanr. Kako izgleda kada se udruže devojčice i rok pokazuju iskustva prošlogodišnjih učesnica „Rok kampa za devojčice“, koji je održan na Avali.
Iza ove manifestacije stoji nevladina Organizacija za promociju aktivizma (OPA) sa svojim projektom FEMIX, koji postoji već 8 godina i neguje žensko stvaralaštvo, na alternativnoj kulturnoj sceni uz akcenat na rodnu ravnopravnost.

Kroz nekoliko pitanja i odgovora ćemo se upoznati sa ovom manifestacijom, njenim ciljevima i rezultatima.

 

Šta je Rok kamp za devojčice? 

Rok kamp za devojčice je neprofitni program koji okuplja devojčice koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura.

–       Tokom 7 dana sa njima intenzivno rade mentorke – mlade muzičarke, uz čiju pomoć učesnice formiraju svoje bendove, sa kojima nastupaju na koncertu poslednjeg dana kampa.

–       Pruža novi, zanimljiv i kvalitetan kulturni i kreativni sadržaj

–       Osvešćuje nove mogućnosti kod devojčica

–       Podstiče ih da se bave svojim muzičkim interesovanjima za koje često nemaju dovoljno prilika

–       Radi na rešavanju problema manje zastupljenosti muzičarki i autorki na rokenrol i alternativnoj sceni

 

Koliko traje manifestacija?

Ovo je drugi Rok kamp za devojčice, Prvi se održao na Avali, a ovogodišnji će biti realizovan u Eko centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima od 25. 6 do 1. jula.

 

Kakva one znanja dobijaju tamo? 

Rok kamp za devojčice će ove godine okupiti oko 30 devojčica, koje će pored usavršavanja sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare i klavijatura, dobiti i znanja iz javnog nastupa, rodne ravnopravnosti, ponašanja pred mikrofonom i na sceni. Pored toga, vreme je pažljivo isplanirano tako da će ga devojčice imati dovoljno i za odmor i međusobno upoznavanje, koje će im biti važno budući da će poslednjeg dana imati zajednički koncert, na kome će nastupiti u bendovima koje će do tada formirati.

Kako se razvijao projekat?

Put ka pokretanju prvog Rok kampa za devojčice na ovim prostorima počeo je 2014. godine upoznavanjem sa timom švedske mreže rok kampova za devojčice “Popkollo” u Stokholmu.

Postojanje čitave mreže ovakvih kampova u jednoj zemlji ilustrovalo je ogroman jaz između severa Evrope i srpskog društva. Zamisao da se tako nešto sa uspehom realizuje na Balkanu izgledala je strašno daleko. Međutim, želja da devojčicama u Srbiji donese iskustvo Rok kampa za devojčice i da mlade muzičarke u budućnosti ne budu usamljene na sceni, nije napuštala tim FEMIX-a koji je nastavio da razmišlja o strategijama koje bi jednu veliku ideju pretvorile u stvarnost.

Tim FEMIX-a bio je svestan koliko će zahtevno biti organizovanje takvog poduhvata. Pokazalo se da će dobijanje finansijske podrške biti skoro podjednako teško. Posle dve godine pokušavanja na različitim stranama, prilagođavanja ideje i koncepta, i na kraju odbijanja, šansa se napokon ukazala na „Superste“ konkursu. Zahvaljujući aktiviranju zajednice putem društvenih mreža i približavanju problema rodne neravnopravnosti u muzici na razumljiv način, krajem 2016. prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope dobio je početnu podršku.

Značaj ovakvih manifestacij se pored muzičkog ogleda i u segmentu osnaživanja devojčica da se bore protiv stereotipa koji im se nameću ali da uz podršku stručnjakinja i stručnjaka pobede tremu i nauče tajne javnog nastupa. Zbog toga je Rok kamp za devojčice iskustvo koje ostaje za ceo život.

 

Autor: Živko Bošković

Related posts