Promocija albuma „Iznad tame“ Novih odmetnika u „Parobrodu“

Društvo hispanista u okviru projekta Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija, i u saradnji sa UK Parobrod, ima veliko zadovoljstvo da vam u sredu 10. jula, od 20č, predstavi projekat „Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)“ i istoimeni album Novih odmetnika, posvećen velikom čileanskom kantautoru Viktoru Hari koji je 1973. godine mučki ubijen na stadionu u Santijagu, kao žrtva Pinočeovog nasilja.

Povodom pola veka od smrti čuvenog narodnog pesnika, projekat je osmislio Miloš Zubac, književnik i kantautor iz Novog Sada. Stihove „pjesama za Haru” ispisao je bosanskohercegovački pesnik Mehmed Begić, a muziku su komponovali i izvode kantautori iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, od ranije poznati kao regionalni muzički kolektiv Novi odmetnici. Na promociju u Beogradu iz Novog Sada nam dolazi novosadski kantautorski kvartet: Miloš Zubac, Milan Korać, Nemanja Nešić i Sonja Segić, uz virtuelno prisustvo nekih od kantautora iz regiona.

Na promociji albuma razgovaramo o motivaciji Novih odmetnika da se prepuste otkrivanju muzike i života Viktora Hare, kao i o procesu nastanka i udruživanja regionalnih snaga za nastanak ovog izdanja. Uz akustično izvođenje određenog broja numera sa albuma, i upoznavanje sa video zapisima Novih odmetnika, osvrnućemo se i na Čile pre 50 godina i danas, uz moguće paralele sa našim regionom.

Album „Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)” objavio je Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

Ulaz je besplatan.

Dobrodošli!

Izvor: Parobrod

Related posts