K. Kafka – festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke 

K. KAFKA, SADA / Festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke 

FILMSKI program ▪︎ Subota, Nedelja, Ponedeljak ▪︎ 11-13.05.2024▪︎ Dvorana Kulturnog centra Beograda:

SUBOTA, 11. MAJ

18.00 – AMERIKA, Češka, 1994, 90’ Režija: Vladimir Mihalek

20:00 – Predavanje HANEKEOVA FILMSKA ADAPTACIJA KAFKINOG „ZAMKA” / O filmu govore: Tijana Savatić i Stevan Vuković

21:00 – ZAMAK, Austrija/Nemačka, 1997, 123’ Režija: Mihael Haneke

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program…

NEDELJA, 12. MAJ

14.00 – 22.00 – IZDANJE FILMMUSEUM 95 – KAFKA IDE U BIOSKOP / EDITION FILMMUSEUM 95 – KAFKA GOES TO THE MOVIES Period produkcije: 1907–2002, 468’

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program…

PONEDELJAK, 13. MAJ

19:00 – ŽAN-MARI ŠTRAUB I DANIEL IJE U RADU NA FILMU BAZIRANOM NA ROMANU „AMERIKA” FRANCA KAFKE / JEAN-MARIE STRAUB AND DANIELE HUILLET AT WORK ON A FILM BASED ON FRANZ KAFKA’S “AMERIKA”, NEMAČKA, 1983, 26’ Režija: Harun Faroki

19.30 – JAHAČ NA KANTI ZA UGALJ / THE BUCKET RIDER Bosna i Hercegovina, 2016, 9’ Režija: Stefan Malešević

19.40 – ISTRAŽIVANJA JEDNOG PSA / INVESTIGATIONS OF A DOG, Bosna i Hercegovina, Poljska, 2018, 25’ Režija: Aleksandra Njemčik

https://www.kcb.org.rs/…/k-kafka-sada-filmski-program

Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke.

Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njihovoj relevantnosti.

Nulti dani festivala posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme. Posetioce očekuje i performans „mirage nymphs“ koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. Takođe će biti predstavljeno srpsko izdanje romana „Život posle Kafke“ Magdalene Placove i knjiga priča za decu „Prašina, Balegar i Kristina“, inspirisana Kafkinim delima. Poslednji sati festivala namenjeni su razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe „MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji.

Festival se završava javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu „Komplett Kafka“ Nikolasa Malera u galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta i „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ koju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar BeogradaGoethe-Institut u BeograduAustrijski kulturni forum u BeograduČeški centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji. Ulaz na sve programe je besplatan.

Više informacija i program festivala možete pronaći ovde.

Related posts