Novi singl Olega Kireyeva „Đurdjevdan“

Početkom aprila, na svim striming platformama, izašao je novi singl Olega Kireyeva „Đurđevdan“Dobro poznat ljubiteljima kvalitetne muzike, kako u Rusiji, tako i u drugim zemljama, saksofonista i autor albuma “Romantic Sax“ Oleg Kireyev predlaže slušaocima da urone u svet zanosne pesme “Đurđevdan“. Na svoj jedinstven način ovaj umetnik virtuozno Vas obavija notama, punim romatičnosti, nežnosti i osećajnosti – baš tako da jedna od najpoznatijih srpskih pesama zazvuči na nov način, u umetničkoj interpretacija ovog muzičara.
U Srbiji, praktično skoro nijedan događaj ne prolazi bez pesme “Đurđevdan“: bio to državni praznik, porodično okupljanje ili koncert. Reči i motivi ove pesme kao da su urezani u DNK svakog građanina ove balkanske zemlje. Sa prvim tonovima, Srbi već ustaju, svi redom, kako bi otpevali “Đurđevdan“, emotivno, vedro, kako to može samo na Balkanu.

U ovoj pesmi kao da se odražava sva sreća i tuga ovog naroda. Ovo je pesme o ljubavi prema životu, jednoj ženi, i Otadžbini. “Đurđevak zeleni“ govori nam pesma. Govori nam o nežnom prolećnom cvetu – đurđevku. Procvat svetle budućnosti, kako i dolazi s prvim notama mirisa ovog cveta.

I tako je jedna pesma postala pravim simbolo naroda i njegovog karaktera. Nije bez razloga što “Đurđevdan“ se može čuti u izvedbama najpoznatijih srpskih izvođača. I bez sumnje, pesma će još biti izvedana na desetine puta u različitim varijacijama, a u tome je celina njene večnosti.

Oleg Kireyev je šire poznat u svetskim džez krugovima, njegov album „The Meeting“, snimljan uz učešće istaknutog džez trubača Toma Harela, dospeo je na listu TOP 100 američkih radio-stanica i zadržao se na njoj nekoliko nedelja. Oleg mnogo sarađuje sasrpskim muzičarima i ima zajedničke projekte s Vasilom Hadžimanovom i pijanistom Draganom Čalinom.

Njegova diskografija broji više od 18 objavljenih albuma, a nastupao je na mnogobrojniminostranim džez festivalima poput London Jazz Festivala, New York Jazz Improv Festivala, legendarnog Montreux Jazz Festivala i drugih.

Poput mnogih velikih muzičara, Oleg ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu samalim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike(world music) i  smooth jazz – zbog čega ostaje zapažen kod raznolike publike.


Muzika: https://band.link/MTVKz

Video: https://youtu.be/pFLl1F3Sung

Related posts