Gordana Timotijević laureat Novosadskog sajma knjiga

PČELIČINA AUTORKA GORDANA TIMOTIJEVIĆ – DOBITNIK NAGRADE ZA DEČJU KNjIŽEVNOST NOVOSADSKOG SAJMA KNjIGA

Roman za decu PUTOVANjE PUŽA MAKSIMILIJANA, autorke Gordane Timotijević, koji je objavila Izdavačka kuća PČELICA, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, koja se dodeljuje u okviru Novosadskog sajma knjiga. Sudeći po užem izboru, u kome su se, pored nagrađene knjige Putovanje puža Maksimilijana, našle još tri knjige u izdanju PČELICE: Dan kao naručen, autora Duška Domanovića, Mala knjiga o velikim stvarima, autorke Marije Manojlović, i Lajka među zvezdama, autora Gorana Markovića, nameće se zaključak o izuzetnom kvalitetu ovogodišnje Pčeličine produkcije koja je privukla pažnju čitalaca, ali i stručne javnosti.

Nagrađeni roman Gordane Timotijević Putovanje puža Maksimilijana predstavlja delo koje veliča avanturistički duh, potrebu za otkrivanjem, istraživanjem i spoznajom sveta koji nas okružuje, ali i nas samih. Gordana Timotijević, kao osvedočeni poznavalac prirode i izuzetan književnik koji dovoljno moćno vlada stilizacijom jezika u funkciji prenošenja vizuelnih i auditivnih utisaka šume, livade, proplanka, vinograda… ili bilo kog drugog prirodnog ambijenta, i u ovom romanu odlučila je da radnju smesti u prirodni ambijent. Naizgled paradoksalnim odabirom puža, kao bića za koje se vezuju asocijacije sporosti i ograničenog kretanja, autorka tematizuje saznajni i iskustveni značaj putovanja. Na taj način se ističe da smisao putovanja nije u njegovoj dužini, egzotičnosti ili trajanju, već u društvu koje biramo za putovanje i želji da saznamo i otkrijemo nove stvari.

O izboru knjiga za Nagradu „Laza Kostićˮ i Nagradu za dečju književnost odlučivao je žiri koji su činili: Milica Vučković, Goran Ibrajter i Vladimir Gvozden. Nagrade Novosadskog sajma knjiga dobitnicima su uručene u četvrtak, 21. marta, u 12.00 časova u Auli Novosadskog sajma, na bini „Laza Kostićˮ.

Izvor: Pčelica

Related posts