Mesec u znaku Dubravke Ugrešić u Parobrodu

“Mesec u znaku Dubravke Ugrešić“ ( 27.03.1949. Kutina – 17.03.2023. Amsterdam) razgovor o književnici, naučnici, publicistkinji,koja nas je napustila pre godinu dana, održaće se u subotu 23. marta od 19 časova u UK Parobrod.

O najvažnijim knjigama ove glasogovornice južnoslovenskih ali i evropskih kultura govoriće: Merima Omeragić, viša naučna istraživačica pri Centru za interdisciplinarne studije “profesor dr Zdravko Grebo“ Univerziteta u Sarajevu, Žarka Svirčev, viša naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Dubravka Ugrešić se jugoslovenskoj kulturnoj javnosti nametnula još krajem 1970-ih godina,sa svojom književnošću za decu i ranom prozom,kao i teorijsko-naučnim radovima u oblasti Slavistike. Razvlastila je dominantni književni diskurs i ostavila izuzetan doprinos osvetljavanju opasnog nevidljivog ( pitanje identiteta, pozicije žene u književnosti i ženskog književnog kanona). U isto vreme, Ugrešić je svojim glasom doprinela svetskoj afirmaciji našeg pripovedanja u žanrovima priče, eseja i romana.

Dubravka Ugrešić rođena je u Jugoslaviji 1949. u kojoj je delovala, a 1993. godine napustila je svoju zagrebačku adresu. Nekoliko godina živela je “nomadskim životom“ između Evrope i Amerike, sve dok nije uzela holandsko državljanstvo i skrasila se u Amsterdamu. Izjašnjavala se kao postnacionalna ili transnacionalna književnica, jer svako etničko i nacionalno etiketiranje smatrala je oblikom državno legalizovanog nasilja.

Izvor: Parobrod

Related posts