Izložba LE NEZ – NOS u KC Srbije u Parizu

Izložba slika i skulptura LE NEZ – NOS u Kulturnom centru Srbije u Parizu –

karikatura, satira i totemizam, od Sirana i Đakometija do Šiljana i Kempe

Galerija Štab predstavlja radove Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe na izložbi LE NEZ  u Parizu 

Otvaranje – 22. februar 2024. u 19.00

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 22. februara 2024. godine u 19 časova biće otvorena izložba LE NEZ – NOS kojom će galerija Štab, kao jedna od najaktivnijih galerija savremene umetnosti iz Beograda, predstaviti umetnike sa kojima ima višegodišnju uspešnu saradnju – Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempu. 

Kako kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ističe, LE NEZ, kao omaž istoimenog Đakometijevog (Alberto Giacometti) rada, koristi nos kao polaznu tačku za svež pogled na ulogu satire i metafore u najnovijim ciklusima radova Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe. Oba umetnika poseduju ekspresivnost i karikaturalnost izraza koji je dodatno obogaćen duhovitošću i shvatanju kreativnog procesa stvaranja kao igre. Kempine skulpture su totemskog karaktera, monohromne i dominantne, rađene od svakodnevnih predmeta i recikliranih materijala, obložene papir mašeom. Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

“Za razliku od očiju, okarakterisanih kao ”prozor duše”, nos zauzima upadljivu ali i problematičnu poziciju kroz istoriju tipizacije i karakterizacije različitih ljudskih rasa (grčki, jevrejski, afrički), navika, klasnih pripadnosti i društvenih vrednosti (aristokratski, seljački, prćasti, kukasti)”. – iz teksta kataloga, Aleksandra Lazar

Marko Brun, osnivač i direktor galerije Štab, koji godinama zastupa ova dva umetnika, ističe značaj Srpskog kulturnog centra u Parizu i prilike da domaći autori mogu da se predstave u srcu Evrope: “Jako je značajna inicijativa i nova politika Ministarstva kulture RS da se program u našem Kulturnom centru u Parizu učini dinamičnijim uključivanjem privatnih galerija sa svojim umetnicima i programima. Privatne galerije jesu istinski nosioci savremenih trendova i kretanja u umetnosti, pa će ovakvi poduhvati i prilike za predstavljanje naših umetnika u inostranstvu donositi nove mogućnosti za umrežavanje i priključivanje svetskim tokovima koji nastaju i plasiraju se u najvećim centrima umetnosti, kao što je Pariz.”

“Izložba LE NEZ je omaž galskoj i srpskoj kulturi, oprečnim i problematičnim lokalnim i regionalnim metaforama, tribalnim kulturama i tribalizmu u umetnosti, ali i diskurzivnoj konstrukciji identiteta. Koristeći nos kao centar svemira, umetnici Joškin Šiljan i Aleksandar Stanojević Kempa nastavljaju dugu umetničku tradiciju društvene satire kroz tipizacije osobenosti, navika, pripadnosti i drustvenih vrednosti” – zaključuje u svom tekstu Aleksandra Lazar.

Izložbu LE NEZ publika može pogledati od 22. februara do 9. marta 2024. godine u Kulturnom centru Srbije (123 Rue Saint Martin, Pariz). 

Svečano otvaranje planirano je za četvrtak, 22. februar 2024. godine u 19 časova, a izložbu će otvoriti direktorka Kulturnog centra Srbije Natali Beljanski i kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar.

O umetnicima:

Aleksandar Stanojević Kempa rođen je 1992.  godine u Paraćinu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, na klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno je na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zirojević. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austrija 2015. Godine, kao i na razmeni studenata (Erasmus program), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, Španija 2017. Godine. Iste godine postaje mentor i likovni pedagog Đačke likovne kolonije na Grzi u Paraćinu. Trenutno živi i radi (stvara) u Novom Sadu. Do sada je imao 15 samostanih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama. Dobitnik je prve nagrade 44. „Paleta mladih “, likovna galerija Kulturnog centra Vrbas. Član je SULUV-a od 2021. godine.

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Pripada generaciji umetnika, koji se na umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na srpskoj umetničkoj sceni. Izlagao je u mnogim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a izlaganje u svetskim muzejima i galerijama, čini ga međunarodno vidljivim i priznatim. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. 

Šiljanovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim, kompanijskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Jedan je od najznačajnijih srpskih savremenih umetnika. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: “Zlatna paleta” – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018). Živi i radi u Beogradu i Grdelici.

Izvor: Preventer

Related posts