Božićna izložba „Gle“ Joškina Šiljana u Bomar galeriji

U BOMAR galeriji, Laze Telečkog 2, Novi Sad, u saradnji sa Galerijom ŠTAB u petak 15. decembra u 19 časova biće otvorena Božićna izložba slika „Gle!“ Joškina Šiljana. Izložba će biti otvorena do subote 20. januara, a radno vreme galerije je svakog radnog dana od 08.00 – 16.00h. Ulaz je slobodan.

“Gle je oblik buđenja. Proživljavanje sa oduševljenjem. Joškin je kreator pokretljivog. Slike koje stvori, ne spavaju. Nemirne su i neprekidne. Poput filmske projekcije u njima se odvija poseban život.

Naša i njihova igra počinju usklikom – gle! Tada bivaju uhvaćene. Trenutak je zamrznut. Sve je stalo. To je rađanje potpune slobode. Kako stvara novu seriju radova inspirisanu božićnom atmosferom na „zaleđenu sliku“ upućuju snežne pahulje, raznobojne grudve i Sneško Belić, koji kao glavni protagonista provejava kroz centralne radove. Šiljanova nestalna priroda plodno je iznedrila potpuno sveže, lagane i meke slike kojima vlada belina i čistota. Centralnu poziciju ovih radova zauzimaju apstraktna obojena polja umekšanih kontura i duhovitih ispisa. Na njima se pojavljuju Sneško Belić sa okusom vanile, Lepo upakovani Sneško Belić, Sneško Belić sa mirisom na bosiljak… Gle! – je ključ za slobodu i nesputanost. To su Šiljanove čarobne reči za vidi i ne objašnjavaj. Ne razmišljaj. Vidi/divi se!” (iz teksta kataloga, Ana Kršljanin, istoričar umetnosti)

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Pripada generaciji umetnika, koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na našoj umetničkoj sceni. Izlagao je u mnogim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a izlaganje u svetskim muzejima i galerijama, čini ga međunarodno vidljivim i priznatim. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Jedan je od najznačajnijih srpskih savremenih umetnika. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018).

Foto: Nebojša Babić

Izvor: Galerija ŠTAB

Related posts