„Zlatne godine #38: Woody Guthrie“ u DOB-u

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #38

Četvrtak, 7. decembar 2023. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda

Wilco & Billy Bragg “Mermaid Avenue” (1998) & Woody Guthrie “Dust Bowl Ballads” (1940)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Veče posvećeno uspomeni na Woody Guthrieja, jednoj od najuticajnijih ličnosti pop kulture XX veka, putujećem američkom trubaduru, koji je gitarom rasterivao fašiste.

Wilco and Billy Bragg “Mermaid Avenue” (1993)

Pre 25 godina izašao je album sa neobjavljenim pesmama Woody Guthrieja, kog su kreirali ugledni američki alternativni sastav Wilco i angažovani engleski rok pesnik Billy Bragg, na osnovu zabeleženih stihova ostavljenih po sveskama ovog velikana. “Mermaid Avenue” je adresa na kojoj je živeo u svoje najproduktivnije i najsrećnije doba, na Koni Ajlendu u Njujorku, krajem četrdesetih. Na ovom sjajnoj ploči, savremeni alternativni rokeri su mu odali dužnu počast, modernizujući Guthrijevu umetnost za novo doba. Rezultat je delo koje nadilazi vreme, stilove i definicije, vraćajući muziku srcu.

Woody Guthrie “Dust Bowl Ballads” (1940)

Pre 111 godina rođen je Woodrow Wilson Guthrie. Postao je legenda još za života kao jednostavni pesnik sa gitarom, koji je putovao sa jednog na drugi kraj Amerike uz siromahe i lutalice, pevajući o njihovom stvarnom životu, bez ulepšavanja. Woody je bio istinski glas naroda, progresivno politički opredeljen i spreman za britak komentar društvenih okolnosti koje su vladale u vreme Velike depresije u SAD. Zauvek je zadužio popularnu kulturu plasirajući mnoge prastare motive i melodije iz nasleđa engleskog i irskog folka u svest savremene urbane publike, tako kreirajući mitološku osnovu za kasniju pojavu rok kulture.

***********************************************************************************

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts