Sampha objavio svoj drugi album „LAHAI“

BRITANSKI muzičar, kantautor i producent Sampha Lahai Sisay, nakon najavnih singlova “ONLY”i “Spirit 2.0” objavio je svoj dugo očekivani album LAHAI, za etiketu YOUNG, na kojoj se nalazi 14 pesama.

Danas Sampha objavljuje svoj dugo očekivani drugi album LAHAI. Ime preuzeto od imena njegovog dede po ocu, koje je takođe Samfino srednje ime, LAHAIotkriva strahopoštovanje i magiju našeg postojanja, u sintezi sa izuzetnim haosom koji čovek doživljava suočavajući se sa ciklusom života i onostranošću. Album LAHAI je kontrast u odnosu na njegov prethodni – ako je Samfin debi album ‘Process’ bio zvuk umetnika koji otkriva svoje mesto u svetu, zarobljen u senkama tuge i gubitka, LAHAI se otvara ka novom životu i živi u strahu od onoga što budućnost nosi.

LAHAI je album koji traži ono što Samfa  naziva „onostranost“, –  vreme koje putuje kroz generacije ljudi, zvukova i mesta, istražujući mnoštvo načina na koje mi, kao ljudi, pokušavamo da se povežemo jedni sa drugima, i sa nečim većim od nas. Od prvih beleški za otvaranje albuma „Stereo Color Cloud (shaman’s dream)“, dok visoki tonovi trepere u pomahnitaloj petlji i izlomljeni tekstovi trepere u pauzama između, stvoren je snimak izuzetne vrste haosa koji  čovek doživljava suočavajući se sa ciklusom života. Kada udarni brejkbit razvali pesmu nakon nekoliko taktova, Sampha se nada:

„Mislim da smo našli sveto mesto, mesto da sanjamo naglas.” Dodajući lično, „ponekad je neophodno biti u stanju da sanjaš, da se povežeš sa različitim carstvima, kao metod preživljavanja ili pronalaženja goriva“.

………….

LAHAI takođe odražava Samfinu svest o međugeneracijskom nasleđu njegove porodice – očevom odrastanju u Kamabaiju, Sijera Leone (dokumentovano u kratkom filmu Halila Džozefa/Khalil Joseph Proces“) –  putovanje porodice i Samfino rođenje kao i njegov život u UK, sada sa malom ćerkom, dve generacije udaljen od kontinenta.

Samfin koncept vremena se značajno proširio sa poduhvatom u očinstvo tokom poslednjih nekoliko godina. „Sada ne razmišljam toliko o životu koliko o tome koliko imam godina – više sam u smislu toga koliko ću još od njenog (ćerkinog) života videti“, kaže on. „Ali ponekad, osećaj

prisutnosti je ukorenjen u poznavanju prošlosti.” I ta nevidljiva nit između prošlosti, sadašnjosti i čak budućnost se manifestuje dok gleda kako njegova ćerka sve više raste, uteha u kojoj uživa. „Ponekad je [njena] energija upravo takva, slična mojoj mami, čudno je. Lep je osećaj razmišljati čak i ako nemam neku [direktnu] vezu sa svojom mamom,

ona je ovde povezana i postoji ova nit koja se nastavlja.“

„Satellite Business“ je međuigra koji zvuči nebesko u kojem Sampha meditira o udobnosti ovih trenutaka dok peva,

„Očima svog deteta mogu da te vidim u svojoj viziji“ i „Razmišljajući da možda nema kraja, možda samo beskonačnost, možda nema početaka, možda samo mostova.” U „Evidence” još jednostavnije kaže. „Bez dokaza, ti si dokaz, ti si mi dovoljan dokaz.”

……….

Slično našim snovima, LAHAIprkosi jasnoj kategorizaciji – istovremeno zadivljujućoj živopisnoj i zamagljenoj, gotovo impresionističke prirode. Obuhvatajući džez, soul, rep, dens, jungle i muziku zapadne Afrike, LAHAI hvata prostranstvo Samfinih svestranih muzičkih inspiracija. Preuzeto od imena njegovog dede po ocu, koje je takođe Samfino srednje ime, LAHAI uživa u strahopoštovanju i magiji našeg postojanja, ispitujući vreme, nauku, porodicu, ljubav i duhovnost. Nije ni čudo što na celom albumu LAHAI postoje svetlucavi odsjaji naučne fantastike, afrofuturizma i magičnog realizma koji se neprimetno spajaju, prenoseći slušaoca u natprirodni svet.

Foto: Jesse Crankson

Izvor: Lampshade Media

Related posts