Godišnjica rođenja Iva Andrića obeležena na Kuli Beograd

Deveto oktobarsko veče na Sava Promenadi proteklo je u znaku obeležavanja godišnjice rođenja Iva Andrića, jedinog srpskog nobelovca i vrsnog diplomate, u čiju je čast zasijala Kula Beograd, najviša zgrada u Srbiji i regionu.

Pripovedajući o vrtlozima ljudskih sudbina na Balkanu i njegovoj uzburkanoj istoriji, Andrić je iza sebe ostavio mnogobrojna antologijska dela srpske književnosti kao što su „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Most na Žepi“ ili „Ex Ponto“, ali se jedno zbog svoje kapitalne vrednosti naročito izdvojilo. Za svoj roman „Na Drini ćuprija“, Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, čime je u istoriji ostao upamćen kao jedini pisac sa ovih prostora koji je ovenčan najznačajnijom književnom nagradom na svetu.

Drugu stranu ovog istaknutog erudite, rođenog na današnji dan 1892. godine, sačinjava njegova izuzetno bogata i plodonosna diplomatska karijera tokom koje je svoju zemlju predstavljao u Vatikanu, Bukureštu, Trstu, Gracu, Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i u najteža vremena, uoči Drugog svetskog rata, u Berlinu. Zbog svog diplomatskog angažmana, Ivo Andrić bio je svedok burnih vremena kroz koja se prelamala sudbina srpskog naroda.

Emitujući lik slavnog pisca na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront je nakon Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Jovana Jovanovića Zmaja i Josifa Pančića ukazao ogromno poštovanje još jednom velikanu srpske istorije i putem inovativne animacije na nebu iznad Save podsetio zbog čega je Ivo Andrić ne samo genijalni hroničar Balkana u diplomatskom fraku, već i jedan od naših najboljih književnika svih vremena.

Snimak projekcije možete pogledati i na zvaničnoj Instagram stranici Kule Beograd.

Foto: Pinterest

Related posts