FMK knjige objavile „Strast za neznanjem“ Renate Salecli

Svaka epoha obeležena je sopstvenim neznanjem. Način na koji se odnosimo prema znanju izrazito je kontekstualan, a ono što se smatra znanjem nije samo društveno konstruisano nego je i kranje individualno.
Pred nama je poslednja knjiga Renate Salecl, u kojoj poznata slovenačka filozofkinja za svoj centralni pojam uzima neznanje i njegovu važnost u našem svakodnevnom funkcionisanju.

Kombinujući pristup psihoanalize, sociologije i filozofije, Salecl analizira savremeni život iz drugačijeg ugla, osvetljavajući nam pojave kao što su ikeizacija društva, rastuća nezainteresovanost za politiku i neželjeni celibat. U vremenu post-istine, informacije i dezoinformacije dobijaju ključnu ulogu, kao i naš odnos prema njima, želeli mi to ili ne.

Salecl nas takođe podseća kada je neznanje spasonosno, i vodi nas kroz ulogu neznanja u našim ljubavnim životima, našem odnosu prema zdravlju kao i u svesti društva u ratnom stanju.

Renata Salecl je slovenačka filozofkinja i sociološkinja koja pripada pokretu teorijske psihoanalize. U svom radu spaja pravo, kriminologiju i psihoanalizu, s posebnim fokusom na analizu odnosa između poznog kapitalizma koji uzdiže „mogućnost izbora“ i naglašenih osećanja anksioznosti i krivice kod postmodernih subjekata.

Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a osamdesetih godina bila je aktivna u Ljubljanskoj školi psihoanalize. Radi kao istraživačica na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani i kao profesorka na Birkbek koledžu u Londonu. Gostujuća je profesorka na Londonskoj školi ekonomije i političke teorije. Godine 2017. izabrana je za članicu Slovenačke akademije nauke.

Autorka je više knjiga, od kojih su najznačajnije: (Per)verzije ljubavi i mržnje (Psihopolis, 2014 [1998]), On anxiety (2004), Tiranija izbora (Arhipelag, 2014, [2010]) i Strast za neznanjem (FMK, 2023 [2020]).

Izvor: FMK knjige

Related posts