Igre svetlosti na najlepšem beogradskom šetalištu

Jedinstveni umetnički doživljaji na Sava Promenadi

Igre svetlosti na najlepšem beogradskom šetalištu

Sava Promenadu, najlepše šetalište u gradu, ovih dana dodatno razigravaju specijalne svetlosne projekcije čarobnih motiva sa slika Joškina Šiljana. Radovi ovog domaćeg umetnika našli su se i na medija fasadi Kule Beograd, stvarajući magičan ambijent tople julske noći pored Save.

A street with drawings on the pavement

Description automatically generated

Najviša zgrada u regionu već je postala prepoznatljiv deo urbane večernje panorame sa svojim atraktivnim projekcijama. Na tom inovativnom „umetničkom platnu“ Beograd na vodi sa građanima deli važne datume iz istorije, proslavlja naše velikane, uspehe sportista, ali i umetnost koja je utkana u svaki deo ovog naselja. Animacijama, video-zapisima i drugim vizuelnim efektima obeleženi su rođendani Nikole Tesle, Josifa, Pančića, Mome Kapora, slavljene su pobede Novaka Đokovića, Nikole Jokića i mnogih drugih.

A painted flowers on the ground

Description automatically generated

Posebno su vesele i upečatljive večernje šetnje pored Save u trenucima kada, osim Kule, zasvetle i pločnici na Sava Promenadi. Tako je početkom proleća šetalište obasuto laticama raznobojnog cveća, koje su u aprilu zamenili uskršnji motivi, a teniske loptice odskakivale su u čast Đokovićevog trijumfa na Rolan Garosu. 

A group of people walking on a sidewalk

Description automatically generated

Beograd na vodi je od početka otvorio svaki svoj kutak za očaravajuća vizuelna iskustva koja se stapaju sa arhitekturom i okruženjem, približavajući umetnost najširoj publici. Čak su i ormarići za struju duž Sava Promenade oslikani tako da se skladno uklapaju u okruženje.

A large shopping mall with many people

Description automatically generated

Izložbe slika najznačajnijih domaćih savremenih umetnika pod svodovima Galerije postale su zaštitni znak inicijative KvArt, koja je pokrenuta sa idejom da podrži savremenu srpsku umetničku scenu. U okviru ove inicijative organizovan je i najveći umetnički konkurs u regionu, sa idejom da najbolji radovi trajno ulepšaju otvorene i zatvorene prostore Beograda na vodi. Prvi od nagrađenih radova su već postavljeni u Galeriji i već su, poput skulptura „Srce Beograda“, „Leptiri“ ili „Talasi“ postali omiljeno mesto susreta i fotografisanja.

A heart shaped sculpture in a mall

Description automatically generated

Umetnička dela domaćih umetnika krase i lobije zgrada u okviru Beograda na vodi. Tako su se slike Vuka Vučkovića živim bojama savršeno uklopile u enterijer  BW Residences, dok slike Marka Kusmuka ulepšavaju ulaz u zgradu BW Magnolia. Umetnost je utkana u svaki deo Beograda na vodi i prati razvoj najsavrmenije gradske četvrti, oplemenjujući ga kroz najrazličitije oblike stvaralaštva. 

Related posts