Kratki vodič za najlepše leto na Sava Promenadi

Biti turista u svom gradu može da bude prilično uzbudljivo ako živite u Beogradu. Bogatu kulturnu ponudu i mnogobrojne manifestacije, koje kao magnet privlače posetioce sa svih strana, Beograđani ponekad uzimaju „zdravo za gotovo“, često zaboravljajući da uživaju u njima. A ponuda je ovog leta, čini se, bogatija nego ikada. 

A group of people sitting on grass in a park

Description automatically generated

Ako ove tople dane provodite u Beogradu, potrebno je samo malo kvalitetnog planiranja. Pratite liste lokalnih događaja, istražite obližnje parkove ili jednostavno provedite kvalitetno vreme uz reku. Mi vam donosimo kratak vodič za sjajan provod na Sava Promenadi, novom centru gradskih dešavanja, gde su letnje vibracije u punom jeku. 

Open Air Cinema ispred Galerije 

A group of people sitting in chairs in a field

Description automatically generated

Ponesite omiljeno osveženje, spakujte grickalice i uputite se u jedini besplatni bioskop na otvorenom u našem gradu. Svakog petka i subote od 20.30 časova, i tako sve do 26. avgusta, možete uživati u magičnom ambijentu pod zvezdanim nebom uz neka od najlegendarnijih filmskih ostvarenja. Bez obzira na to da li volite klasike, blokbastere, mjuzikle ili komedije, raznovrsni repertoar, koji možete pronaći u Galerija aplikaciji, zadovoljiće sve vaše ukuse. Da biste uživali u najboljem kvalitetu zvuka, neophodno je da instalirate aplikaciju Listen Everywhere i ponesete slušalice, a u ovom jedinstvenom bioskopu pod vedrim nebom na raspolaganju vam je 200 ležaljki i lazy bag-ova u kojima se možete udobno smestiti. Ulaz je potpuno besplatan, kao i parking u podzemnoj i spoljnoj garaži Galerije.

Weekend Bazaar 

A group of people outside a market

Description automatically generated
A group of people sitting on a dock

Description automatically generated

Ne propustite priliku da i ove godine na platou iza Geozavoda obiđete najveći gradski događaj koji slavi ručni rad i okuplja male proizvođače, lokalne brendove, vrhunske zanatlije i autentične porodične biznise na jednom mestu. Posetioce pored Komuna marketa očekuje Food i Piknik zona sa ukusnom domaćom hranom i pićem i drugim domaćim proizvodima, a dobru atmosferu garantuju poznati gradski bendovi i di-džejevi. 

Posetioci potpuno besplatno mogu da uživaju u predstavama, muzici, hrani i piću, kao i kreativnim radionicama, dok su za najmlađe planirane posebne aktivnosti – od pozorišnih predstava do igraonica na naduvavanje koje svi obožavaju. Festival se održava 15. i 16. jula u periodu od 13 do 21 čas, a ulaz je slobodan.

Opera na vodi 

A group of people on a stage

Description automatically generated
A group of people on a stage

Description automatically generated

Kraj leta tradicionalno je rezervisan za „Operu na vodi“, veličanstvenu muzičku manifestaciju, koja Beograd predstavlja u najboljem svetlu kao centar kulture i umetnosti svetskog nivoa. Prošlog septembra je priređen operski spektakl za pamćenje. Na repertoaru je bio „Rigoleto“ Đuzepea Verdija, u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. 

U naslovnoj ulozi nastupio je Željko Lučić, čuveni srpski bariton sa bogatom svetskom karijerom, a izvesno je da i ovog leta možemo očekivati opersku zvezdu svetskog renomea. Još od prve „Opere na vodi“ 2018. godine Belgrade Waterfront je glavni partner i sponzor ove manifestacije koja u Beograd dovodi svetske operske kuće i međunarodne zvezde. 

Istražite grad na dva točka

A group of people walking on a street

Description automatically generated

Bicikl je sjajan način da leti ostanete aktivni, povežete se sa prirodom i istražite lepote grada sopstvenim tempom. Sava Promenada je idealna polazna tačka za ovu avanturu na dva točka. S jedne strane možete voziti sve do Ade Ciganlije, a s druge strane kilometri uređene staze vode ispod Kalemegdana, pa sve do Dunavskog keja. Predlažemo da predah napravite u bašti nekog od živopisnih kafića i restorana načičkanih duž Sava Promenade. Odmorite se uz omiljeno piće ili isprobajte neki od specijaliteta domaće i internacionalne kuhinje, jer leti nema ničeg lepšeg od laganog ručka ili večere na otvorenom.

Uživajte u najlepšim zalascima sunca pored reke

A group of people walking on a dock by a lake

Description automatically generated

Napravite „turu“ omiljenim gradskim šetalištem, Sava Promenadom, i iskoristite letnje dane uživajući u najlepšim zalascima sunca u gradu. Istražite najbolja mesta za kafu sa pogledom na reku, upustite se u jedinstveno gastronomsko putovanje testirajući ukuse najboljih internacionalnih kuhinja ili pronađite novi inspirativni kutak za rad na otvorenom u nekoj od mnogobrojnih bašti restorana na šetalištu. 

Isplanirajte već sada svoj dan pored reke i spremite se za sadržaje zbog kojih ćete ove letnje sezone obožavati beogradska jutra, podneva i večeri!

Foto: Alex Dmitrović

Related posts