Izložba „Moć stvari“ u Salonu Muzeju grada Beograda

Izložba „Moć stvari“ biće otvorena u sredu 12. jula u 19 časova, u Salonu Muzeja grada Beograda, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 30

            Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, ove godine, obeležava tri četvrtine veka delovanja. Akademija primenjenih umetnosti u Beogradu, danas Fakultet primenjenih umetnosti, počela je sa radom tačno pre sedamdeset pet godina, novembra 1948. godine, zahvaljujući inicijativi likovnih umetnika, posebno Branka Šotre, Mihaila S. Petrova i Ivana Tabakovića.

            Sledeći ideje, pre svega, Bauhausa (1919-1933), napredne nemačke državne škole za arhitekturu i primenjene umetnosti, kao i ruskog suprematizma i zapadnoevropskog i američkog advertajzinga i dizajna, imala je osam odseka, a struktura škole jasno je bila ispoljena već na prvoj godišnjoj izložbi Akademije 1951. godine, od kada beležimo njenu kontinuiranu i brižljivo vođenu izložbenu aktivnost. 

            Već sedam i po decenija, u ovoj ustanovi, kontinuirano se, na najvišem profesionalnom nivou, školuju stvaraoci u različitim oblastima primenjene umetnosti i dizajna, i kao takva jedinstvena je u okruženju. Programi Akademije, od osnivanja, bazirani su na širokom likovnom obrazovanju i zanatskom usavršavanju, sa vizijom produkovanja umetničkih dela. Shodno tome, podsticanje razvoja kreativnih ličnosti od integriteta jedan je od osnovnih ciljeva nastave.

            Danas, više od sto profesora i saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, podučava polaznike šesnaest modula, u okviru četiri studijska programa: Vizuelne komunikacije, Dizajn, Konzervacija i restauracija i Primenjena umetnost.

          Na izložbi „Moć stvari“ svoja dela predstaviće profesori i saradnici u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, ukupno 98 autora. Publika će imati priliku da se upozna sa inovacijama, potencijalima i izazovima pojedinačnih praksi koje estetizuju, oplemenjuju našu svakodnevicu i životni prostor, ali i pokreću i nude rešenja za aktuelna društvena pitanja i probleme, ističući poziciju  umetnika i dizajnera kao značajnog aktera u društvenim tokovima današnjice. 

Ova izložba prvi je od događaja u okviru obeležavanja jubilarnih 75 godina FPU. U novembru tekuće godine biće upriličena izložba nagrađenih studentskih radova, u Konaku kneginje Ljubice, promocija nove monografije i izdanja FPU, kao i centralna svečanost na Dan Fakulteta, 26. novembra.

Izložbu „Moć stvari“ možete pogledati do 29. jula 2023. godine.

Related posts