Uskoro počinje „Zeleni bioskop“ Slobodne Zone

Zeleni bioskop Slobodne Zone u Novom Sadu, Mokrinu i Sremskim Karlovcima

Najbolji filmovi Berlinala u bioskopima na otvorenom

Nakon izuzetno uspešnog pilot projekta prošle godine i više od 2.000 zadovoljnih posetilaca, Zeleni bioskop Slobodne Zone očekuje nas i ovog leta.

Tokom jula i avgusta publika će imati priliku da u bioskopima na otvorenom, pod zvezdanim nebom, pogleda filmove na tri različite lokacije:u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Mokrin Hausu u Mokrinu i Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Filmski festival Slobodna zona kroz ovaj projekat želi da doprinese u ukazivanju na ekološke globalne i lokalne probleme, kao i u pronalaženju potencijalnih rešenja i mogućih primera dobre prakse. Kroz pažljivo odabrane filmove otvaraju se pitanja o različitim aktuelnim eko temama kako bi posetioci bolje razumeli koji su uzroci i posledice globalne krize i kako bi bili motivisani da preuzmu inicijativu i angažovano učešće u okviru svojih lokalnih zajednica.  Promo video Zeleni bioskop

Zeleni bioskop počinje domaćom premijerom filma El Eko, koji je ove godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu. El Eko je priča o ehu onoga što leži u duši, o toplini i utočištu koje pružaju oni oko nas, o surovosti prirode, buntovništvu i odrastanju. U udaljenom meksičkom selu koje postoji van vremena, deca se brinu o životinjama i svojim starima, uče da razumeju smrt i ljubav iz svake izgovorene i prećutane reči svojih roditelja. Trejler možete pogledati ovde.

Očekuje nas i projekcija filma „Alkaras“ koji je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine. Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka. Trejler možete pogledati ovde.

Projekat je podržala  Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada 

Projekcije filmova su besplatne za posetioce i počinju u 21.00 sat.

Lokacije i program projekcija : 

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad:

14. jul : „El Eko“

21. jul: „Alkaras“

Mokrin House, Mokrin:

27. jul: „Alkaras“

Ekološki centar Radulovački, Sremski Karlovci:

4. avgust: „Alkaras“

Više informacija o projektu možete pronaći na sajtu Slobodne zone ili na društvenim mrežama FacebookInstagram.

Izvor: Slobodna Zona

Related posts