Otvaranje izložbe „Jutarnji let za Mesec“ Milenka Savovića

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku upriličila je u petak, 30. juna multimedijalnu izložbu ,,Jutarnji let za Mesec“, autora Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije. Izložbu su pred brojnim posetiocima i poznavaocima dela Milenka Savovića otvorili kustoskinja izložbe – Mirjana Racković, profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu – Aleksandar Kelić i zamenik direktora Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ – Predrag Živković.
Najpre se obratila Mirjana Racković pojasnivši zašto je Galerija je izabrala da sada predstavi Savovićev rad i izložbu baš u okviru projekta ,,Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“, segment ,,Na kaldrmi“.
,,Fotografije kojom sa Savović bavi ima za jedan od ciljeva istovetan onima koje Galerija neguje a to je prednost sadržajnog nad formalnim. Dakle njegove fotografije nisu samo usko tehničko tehnološki precizne već i sadržajne, sa pričom, narativom. Kao sastavni deo projekta izložbe predstavićemo i fotomonografiju koja sadrži pored fotografija i autorske eseje o umetnosti fotografije gde se Savović osvrće na kontekst, emociju, sadržaj i sve ono što čini njegov pristup fotografiji“ zaključila je Racković.
Zatim je reč uzeo recenzent fotomonografije Aleksandar Kelić. On je naglasio izuzetnost izložbe iz pozicije koju je Savović prepoznao u promeni pristupa u odnosu na 20. vek i u odnosu na njegove početke.
,,Napravljen je otklon u odnosu na vreme u kome živimo, na digitalno vreme i mnoštvo mogućnosti u fotografiji, sve ono što je fotografija danas. Možemo videti i analogne i digitalne, crno bele i kolor fotografije koje su isprintane na različite materijale kao i fotografije koje će biti projektovane. Taj emotivni odnos prema fotografiji je ono što zapravo čini njega izuzetnim fotografom u srpskoj fotografiji gde ima svoje značajno mesto.“
Izložbu je otvorio zamenik direktora Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ – Predrag Živković.
,, Zaista mi je veliko zadovoljstvo da ovu izložbu otvorim, jer je Milenko Savović i pored svog ličnog rada, značajno doprineo i kvalitetu rada naše ustanove tokom godina i nadam se da ćemo još dosta projekata realizovati u budućnosti.“
Živković je ovom prilikom javno objavio i da je Milenko Savović od skora dobitnik nagrade za životno delo Foto saveza Srbije a zatim i zvanično otvorio izložbu.

Promocija fotomonografije Milenka Savovića najavljena je za 27. jul.

Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“

Related posts