Španski metar od 24. maja do 1. juna u Beogradu

Jubilarno, petnaesto po redu izdanje Španskog metra, festivala najboljih filmova na španskom jeziku, biće održano od 24. maja do 1. juna u Beogradu.
Institut Servantes u Beogradu i ovog proleća potrudio se da domaćoj publici predstavi neke od najzanimljivijih filmova koji nam dolaze iz Španije, ali i brojnih drugih hispanskih zemalja. Festival će biti svečano otvoren 24. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda srpskom premijerom filma „Volonterka“ rediteljke Neli Regere, sa izvanrednom Karmen Maći u glavnoj ulozi.

Glavni program „Savremeni film“ ove godine čini devet ostvarenja iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua. Dirljive, emotivne, uzbudljive i neretko duhovite, odabrane filmske priče preispituju brojne izazove koje nosi naša svakodnevica. Neke će publiku podstaći na sate i sate razmišljanja, ostavljajući za sobom brojna otvorena pitanja, dok će neke na suptilan način ponuditi i sasvim konkretne odgovore i savete.

U okviru ovog ciklusa u DKC-u će biti prikazani filmovi: „Hulijusov svet“, „Izgubljeno vreme“, „Kuća među kaktusima“, „Mama, ne (po)vezuj se“, „Priče za nepričanje“, „Ukradeni identitet“, „Volonterka“, „Vrh“ i „Zavrti se“.

Trejler filma „Volonterka“: https://youtu.be/R6nNV-MibF0

Petnaesto izdanje Španskog metra nije moglo da prođe bez „Ženskog ugla“, jedne od tradicionalno omiljenih programskih linija koja za cilj ima promociju ženskih kinematografskih ostvarenja. Ovog puta, pod naslovom „Imaginarijumi nespokoja“, ciklus čine četiri dugometražna i tri kratkometražna filma, koji savršeno odražavaju karakter i talenat autorki, kao i kvalitet španskog filma koji potpisuju žene.

„Ženski ugao“ doneće publici DKC-a sledeće naslove: „Afrika 815“, „Crveno zlato“, „Filmofilke“, „Gluva“, „Krljušt“, „Mami“ i „Put u sobu jedne majke“.

Trejler filma „Mami“: https://youtu.be/2HftEH6dRSM

I ovog puta strastveni filmofili imaće priliku da u okviru Španskog metra pogledaju neke od klasika španske kinematografije u Jugoslovenskoj kinoteci. Tako će na velikom platnu od 30. maja do 1. juna biti održan programski ciklus „Karlos Saura: Počasna nagrada Goja“. Kultni reditelj, jedan od najzančajnijih španskih filmskih autora svih vremena, ovogodišnji je dobitnik počasnog priznanja španske Akademije za film. Nažalost, preminuo je dan uoči same dodele koja je održana 11. februara.

Za ovu priliku, odabrani su neki od najprepoznatljivijih Saurinih radova koji na najbolji način dočaravaju njegov kvalitet i raznolikost u radu: „Goja u Bordou“, „Iberija“, „Krvava svadba“ i „Lov“.

Trejler filma „Krvava svadba“: https://youtu.be/7I79s7bbMW0

Ulaznice za projekcije u DKC-u biće puštene u prodaju 15. maja, dok se ulaznice za filmove u Jugoslovenskoj kinoteci već nalaze u prodaji. Sve informacije o rasporedu projekcija i programima dostupne su na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

Nakon Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda sva ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

Izvor: Servantes

Related posts