Turneja Slobodne zone na sredini puta

Slobodna zona na sredini puta – Filmska turneja se nastavlja u još tridesetak mesta u Srbiji

Od kraja marta, kada je započela projekcijama u Brusu, 17. Turneja Slobodne zone do sada je obišla dvadesetak opština i gradova širom Srbije, a do njenog završetka, sredinom juna, u više od trideset mesta publika će moći besplatno da pogleda sedam najzapaženijih filmova sa prošlogodišnjeg, 18. izdanja festivala.

Pančevo, Ub, Kosjerić, Vrnjačka Banja, Boljevac, Bor, Kanjiža, Opovo, Guča i Rudnik samo su neka od mesta do kojih su već stigla igrana i dokumentarna ostvarenja najrazličitije tematike, od potrage za boljim radnim i životnim uslovima do suočavanja sa sopstvenom ranjivošću i brige o deci bez roditelja. 

Trejler – Turneja 17. Slobodne zone – Promo: https://youtu.be/3eipwI8BrYg

„Publika u Boru zahvalna je na mogućnosti da besplatno pogleda zanimljive filmove zbog njihove tematsko-stilske raznolikosti. Dragoceno je što je na turneji i film Časna sestra fudbalski trener primeren mlađim tinejdžerima, koje je moguće animirati u saradnji sa prosvetnim radnicima zainteresovanim za podsticanje radoznalosti i raznovrsnijih interesovanja učenika. Naročito je dobro bila prihvaćena projekcija realizovana u selu Zlotu. Istakla bih i diskusiju koja se povela među gledaocima filma Prekovremeni rad, namerno prikazanog uoči Prvog maja“, kaže Violeta Stojmenović, bibliotekarka i urednica programa u Narodnoj biblioteci Bor.


Zoran D. Pantelić, direktor Kulturnog centra opštine Lučani, Guča ističe da je prvi u nizu prikazanih filmova, pobednik Kanskog festivala Trougao tuge izazvao velko interesovanje publike. „Zahvaljujemo Festivalu Slobodna zona što je omogućio da ovogodišnji filmski sadržaji budu dostupni publici i u manjem mestu kao što je Guča”, izjavio je Pantelić.

Na repertoaru 17. turneje nalazi se pet igranih i dva dokumentarna filma: Trougao tuge u režiji Rubena Estlunda, Utama Alehandra Loajse Grisija, Prekovremeni rad Erika Gravela, Nežno Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje, Časna sestra fudbalski trener Roberta Buesa, Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje i Pisanje vatrom Sušmita Goša i Rintu Tomas.

Trejler – Pisanje vatrom: https://youtu.be/wVVbsaCULB4

Turneja Slobodne zone, koja promoviše neke od najznačajnijih naslova prikazanih na prethodnom izdanju filmskog festivala angažovanih ostvarenja, jedan je od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji. Misija organizatora je stvaranje i odgajanje filmske publike i van većih kulturnih sredina, obezbeđivanjem besplatnih projekcija vrhunskih filmova na velikom platnu i u najskrovitijim krajevima Srbije.

Više o svim mestima i rasporedu projekcija možete pronaći na ovom linku.

Turneju Slobodne zone podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: Slobodna zona

Related posts