Otvoren program „Budućnost slobode“ na 16. Beldocs-u

Otvoren program ‘’Budućnost slobode’’ na 16. Beldocsu

Tri domaće premijere u Domu omladine Beograda u okviru Srspkog takmičarskog programa

Drugog dana  Beldocs festivala počeo je program ’’Budućnost slobode’’, koji je otvorila direktorka festivala Mara Prohaska Marković. Prvi film u okviru ovog programa je ’’20 dana u Mariupolju’’ ukrajinskog reditelja Mstislava Černova (Mstyslav Chernov), dobitnika Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog grada Mariupolja.

Pre prikazivanja filma publici su se u Velikoj sali Doma omladine Beograda obratili  ambasadorka Švedske, Anika Ben David i ambasador Ukrajine, Volodimir  Tolkač, kao i urednica programa Aleksandra Vušurović.

Program je nastavljen premijerama iz srpskog takmičarskog programa, te su prikazana tri kratkometražna filma: ‘’Lopte’’, koje je režirala Gorana Jovanović, ‘’A istok reka teče’’, u režiji Jelene Radenović  i ‘’Na kraju puta’’, Ivane Todorović.   

Film ’’Lopte’’ rediteljke Gorane Jovanović je takođe deo Teen programa. Ovaj film se na nesvakidašnji način bavi ratom u Jugoslaviji devedesetih, njegovim posledicama i izvesnim osećajem da bi samo jedna iskra bila dovoljna da rasplamsa svu mržnju i nasilje. Centrali deo dokumentarca je bez dijaloga, i prati fudbalsku utakmicu koju u ime mira svake godine igraju vojske šest bivših jugoslovenskih republika…

’’A istok reka teče’’ je film Jelene Radenović, u kome traga za korenima i tragovima svog porekla ’’Moji baba i deda sa očeve strane su sa Kosova, iz metohijske doline, tako da smo svakog letnjeg raspusta sestra i ja odlazile kod dedinog brata, koji je ostao da živi u porodičnoj kući. Iz perspektive deteta koje je odrastalo u gradu, sve mi je tada izgledalo magično, veliki zeleni pašnjak, bistra reka, ovce u toru, pilići na slami, krave u zamračenoj štali i mlado ždrebe koje divlje trči…  Kada su sredinom devedesetih izbili sukobi, više nije bilo bezbedno odlaziti tamo. Želela sam da vidim kako to sve izgleda danas, koliko se promenilo i šta je sačuvano od porodične kuće.  Putovanje kroz ove predele dovelo me je do spoznaje da će jedino priroda opstati i nadživeti sve ljudske nedaće i sukobe. Vekovima nazubljeni planinski venac, reka, jezero, šuma to je ono što nas podseća na kratkoročnost ljudskog života i besmisao življenja u konfliktu, mržnji, strahu i strepnji’’ –  izjavila je rediteljka.

O svom filmu ’’Na kraju puta’’, rediteljka Ivana Todorović kaže:

’’Ovaj film istražuje teme smrtnosti, saosećanja i dostojanstva koje pripada svim živim bićima, kroz priču Željka i Viki koji su se posvetili pružanju mirnog i dostojanstvenog kraja odbačenim konjima u jedinom azilu za konje u Srbiji.  U ovom tako teškom trenutku po naše društvo,  film daje ljubav i empatiju i zbližava ljude’’

U petak 12. maja u 19.30 u Domu omladine Beograda, očekuje nas  još jedna domaća premijera – film’’Prizvan i pozvan’’, koji su režirali Srđa Vučo i Luka Papić.

Program 16. Beldocs festivala možete pogledati ovde: BELDOCS 2023 PROGRAM

Foto: Vidoje Manojlović

Izvor: Preventer

Related posts