Proza:***

Jednom davno, Amerikanac, došavši u Kinu, začuđen njihovom doktrinom i mentalitetom, upitao je začuđeno, skoro šokirano, prijatelja Žin Yao-a:
-Zar vi ne gledate TV,čitate li novine?
Yao mu je odgovorio:
-Zar vi i dalje ne shvatate? Sve je to propaganda.

Voleo sam da gledam National Geographic i Discovery, onda mi je otac otišao, sasušen od raka kao ruža bez vode i ostao sam sam. Prođe više od tri godine a ja ga uključim ponekad, da izdominiram slagalicu na RTS-u, koja počinje u 19h, čak i to nije to bez naše drage Milke Canić. Čudno je, pre smo gledali u kutiju, antenom hvatali kanale da nam ispere mozak i kaže šta nam je činiti.

Sada imamo jednu od najboljih mreža u svetu, ironično, i multifunkcionalnu spravu. Ona omogućava da pišeš sa njom pišeš, slikaš, razgovaraš, dopisuješ se et cetera…

Verovatno su i fotografi izgubili profesiju, srećom nema muke. Digitalni smo, šta će ti objektiv. Sanjamo oblake i odvlačimo ih u cloudove. Samo klikni, preuzeću ti sve informacije i navike, hej! Čak će i reklame da ti iskaču o onome što misliš, zamisli!? Wooow.
A otisak prsta? Ne brini, pre si ga davao samo u policiji, JEDNOM!

A sada, više puta, na:
World
Wide
Web-u!… com.

Nekad žalim sam sebe što neke najlepše trenutke hvatam sa „ultra ai“ optikom i sočivima umesto da živim trenutak. Ali veliki brat je odavno prešao igru sa većinom stanovništva. Čak i sa onih „famoznih“ 5% što misle svojom glavom. Ipak ovde je stara garda uvek bila stara garda, kako će onda ikad,nešto biti novo?

Dajući na znanje da nisam persona koja piše danima, već sijalica u podrumu na kojoj stanuje još neki pauk, skoro pa prekrivena paučinom, odjednom se upalim i onda mogu da pišem, na brzinu, kao sada. Zaključujem da je bljesak zaintrigirao pauka. Kao bljesak sunca čovečanatvo. Supernova…

Autor: Jovan Mitić

Foto: Pinterest

Related posts